Nem úgy jönnek az uniós pénzek, ahogy Orbán szeretné

Mégsem úgy jönnek az uniós pénzek, ahogy Orbán szeretné

Nem úgy jönnek az uniós pénzek, ahogy Orbán szeretné.

Magyarország november végéig megkaphatja a neki járó uniós források egy részét, írta kedden a Financial Times. A lapnak három megszólaló beszélt arról, hogy az Európai Bizottság így biztosítaná az Orbán-kormány támogatását az évvégi költségvetési kiigazításhoz és az Ukrajnának adott segélyekhez.

A Financial Times ugyan a befagyasztott pénzek kiolvasztásáról ír, ám valójában azok a források, amelyeket most feloldanának, technikailag nem a befagyasztott pénzek. Erről az Europoli korábban részletesen beszámolt, a helyzet azóta érdemben nem változott.

Háromféle pénzt nem kapunk meg jelenleg az Európai Uniótól:

  1. a – Magyarországon jogállami mechanizmusnak ismert – feltételességi mechanizmussal befagyasztott kohéziós forrásokat. Ez három, korrupciós szempontból problémásnak talált operatív program 55 százalékát jelenti. Ezek befagyasztásáról az uniós tagországok vezetői szavaztak a tanácsban, így feloldani is ők tudják a zárolást.
  2. A koronavírus-járvány után elfogadott óriási helyreállítási alap forrásait, melyből rengeteg pénz jönne Magyarországra. A magyar és a lengyel kormányok számára járó pénzek kifizetését eddig nem hagyta jóvá a bizottság.
  3. És amiről most szó lehet: a kohéziós források nem befagyasztott részét. Ezekből eddig semmit sem kapott meg Magyarország.

A harmadik tétel kifizetéséről az Európai Bizottság dönt, azaz ehhez nem kell a Tanács szavazata. Eddig arra hivatkozva nem kaptuk meg őket, hogy a Bizottság nem tekintette függetlennek a magyar igazságszolgáltatási rendszert, ezért élt azzal a lehetőséggel, ami a hétéves költségvetésbe bekerült a pénzek blokkolására.

Ezen pénzek megszerzéséért tett eddig a legtöbbet a magyar kormány. Az elvárás az volt, hogy teljesítsen négy úgynevezett szupermérföldkövet, amelyek az igazságügyi reform alapját képezik. Ezt az Orbán-kormány megtette, majd az augusztusi uniós szünet után készre jelentette a teljesítést a Bizottságnak, és leadta mellé a számlákat is.

Azt, hogy megfelelünk-e a feljogosító feltételeknek, onnan lehet majd tudni, hogy a Bizottság jóváhagyja a számlákat, amiket leadtunk, és kifizeti azokat a pénzeket, amelyeket eddig a kormány költségvetési forrásból finanszírozott.

A magyar kormány az utóbbi hetekben azon háborgott, hogy a Bizottság a reform készre jelentése után újabb kérdéseket küldött, hogy a szakértőik biztosak legyenek abban: a megfelelő formában fogadja el a Fidesz-többség a reformokat. Ez valójában a normális ügymenet. A Financial Timesnak a Bizottság egyik szóvivője azt mondta, hogy amint válaszol a magyar kormány erre a kilenc kérdésre, folytatják az elbírálást.

Ugyan a Financial Times Orbán Viktor győzelmének nevezi a pénzek egy részének megszerzését, valójában ezeket a pénzeket egyébként is meg kellett volna kapnunk. Teljesen függetlenül attól, hogy Orbán támogatja-e az év végi költségvetési kiigazítást.

Orbán még a nyári tanácsi csúcson kezdett el fenyegetőzni azzal, hogy nem támogatja a költségvetés módosítását. Ezzel nyíltan utalt arra, hogy nem szavazza meg a kiigazítást, amelyhez minden tagállam szavazata szükséges. A kiigazítás a nettó befizető tagországoktól kérne több pénzt.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...