Gyurcsány Ferenc leoltotta Orbánt azért, amit a nyugdíjasokkal tett

Gyurcsány Ferenc leoltotta Orbánt.

Nincs pénz rád – írja Gyurcsány Ferenc a közösségi oldalán. Ezzel Orbán Viktorra utal, aki megpróbálja megmagyarázni, miért nem kapnak a nyugdíjasok törvényben előírt emelést.

„Nem engedheti meg magának a költségvetés a nyugdíjak egyébként törvény szerint járó megemelését – mondta tegnap a kormányfő.

Nem ő felelős végső soron a költségvetésért? Nem ő döntött a tavalyi választás előtt mindenféle extra kedvezményről és juttatásról?

Ugyanakkor megengedhette magának a költségvetés az egyébként veszteséges Vodafone megvásárlását, és éppen mostanában tettek ajánlatot a ferihegyi repülőtér megvásárlására.

Aztán tudjuk, hogy nem engedheti meg magának a költségvetés a tanárok fizetésemelését, a minimális nyugdíj és a családi pótlék emelését sem.

Ránk, emberekre nem jut. Jár, de nem jut. Cégvásárlására persze van pénz.

Ugye kinek mi a fontosabb” – írja Gyurcsány Ferenc.

A félhavi pluszból kiindulva úgy tűnt, hogy a nyugdíjkorrekció kicsit magasabb lehet, mint a korábbi feltételezések (2,4–3,6 százalék, 2,6–3,1 százalék, 3,5 százalék) voltak. Ha novemberben átlagban fél havi pluszt kapnak a nyugdíjasok, akkor ez alapján 4,16 százalékos utólagos nyugdíjkorrekció jött volna ki.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nem sokkal később a Kormányinfón ismertette a nyugdíjasok extra juttatásával kapcsolatos számszerű részleteket. Elmondta: az emelés 190 milliárd forint kiadást jelent majd a költségvetésnek. Ennek keretében 210 700 forintos átlagos havi nyugdíjnál 6532 forintos emeléssel számolhatnak az idősek.

A nyugdíjemelést visszamenőlegesen is kifizetik: így 78 ezer forintos többlettel számolhatnak a nyugdíjasok november hónapban. Ha ezt az összeget vesszük figyelembe, akkor azonban

nem fél havi extrapénzt kapnak a nyugdíjasok, hanem az ellátásuk 37 százalékát. 

Ha valóban a nyugdíj 50 százaléka lenne a novemberi kiegészítés, akkor az átlagnyugdíjra vetítve 105 ezer forintot jelentene, nem pedig 78 ezret – erről korábban az Ellenszél is beszámolt.

 

loading...