Már tudjuk, milyen idő lesz októberben

Már nagyjából tudjuk, milyen idő lesz októberben

Mikor érkeznek az első talaj menti fagyok? Az ősz második hónapjában vajon folytatódik a száraz idő? Az Agroinform ennek járt utána. Már tudjuk, milyen idő lesz októberben.

Vajon folytatódik-e a csapadékszegény időjárás a következő hónapban is? Az október kiegyenlíti a szeptemberben keletkezett csapadékhiányt?

Mit hozhat az idei október?

Október 1-8.

A szeptember utolsó napján érkezett gyenge hidegfront gyorsan elhagyja hazánkat, mögötte nyugat felől átmenetileg szárazabb és újból meleg levegő érkezik térségünkbe. Sok, de korántsem zavartalan napsütésre számíthatunk, csapadék nélkül. A csúcshőmérséklet már ismét egyre többfelé emelkedik 25 fok fölé, tehát visszatér a késő nyárias idő. Nem tart azonban ez sokáig, mert a hét közepén nyugat felől újabb hidegfront éri el az országot.

időjárás-ábra

Túl sok csapadékot ez a front sem okoz majd az országban, főként délnyugaton, valamint északkeleten, keleten számíthatunk több milliméter csapadékra, de lesz olyan vidéke is hazánknak, ahol egy csepp sem fog esni. A front átvonulása után egy Kelet-Európa felett kialakuló anticiklon veszi át hazánk időjárásának alakítását. Emiatt ismét csapadékban szegény és a korábbiaknál hűvösebb időszak következik. A csúcshőmérséklet ekkor már inkább csak 20 fok körül alakul majd.

Október 9-15.

A csendes kora őszi időt okozó anticiklon lassan kelet felé vonul, de ereje még éppen elég ahhoz, hogy a hét végéig feltartóztassa az óceán felől érkező ciklonokat és frontjaikat. Emiatt ezen a héten folytatódik a csendes, őszi idő. Komolyabb csapadék nem valószínű, a reggelek már párásak, hűvösek lesznek, és a délutáni órákban sem számíthatunk már „kánikulára”, inkább csak 20 fok körül vagy kevéssel felette alakul majd a csúcshőmérséklet.

időjárás-térkép

A Kelet-Európa felett terpeszkedő anticiklon gátat vet a nyugat felől támadó hidegfrontoknak.

A hét utolsó napjaiban a Kelet-Európa felett található anticiklon fokozatosan leépül, így megnyílik az út a kontinens belső vidékei felé a nyugat felől érkező frontok előtt. A hétvégén el is ér majd bennünket valószínűleg egy markánsabb frontrendszer, már vasárnap is kiadósabb csapadékra és hűvösebb időre kell készülnünk.

Október 16-22.

A front átvonul felettünk, kezdetben még többfelé okozhat kiadósabb csapadékot, és szeles, hűvös időnk lesz. A front átvonulása után elég gyorsan nyugodtabbra fordul időjárásunk, a párás, ködös reggeleket mérsékelten meleg, változóan felhős nappalok követik. Ekkor a hajnali órákban már többfelé előfordulhat talajmenti fagy is hazánkban.

A hét közepén térségünket nyugat felől egy hullámzó frontrendszer közelíti meg, és különösen annak déli részén kialakuló mediterrán ciklon szól bele majd térségünk időjárásának alakításába.

időjárás-térkép

A tőlünk nyugatra hullámzó frontrendszer hoz ismét enyhülést és több-kevesebb csapadékot

A ciklon hatására a hét második felében több alkalommal várható csapadék, erre a Dunántúlon nagyobb, keleten kisebb az esély. A felhős, többfelé csapadékos idő ellenére nem lesz hideg, hisz a frontrendszer délnyugat felől igen enyhe levegőt szállít fölénk, így a hét második felében ismét 20, a naposabb területeken akár 25 fok fölé is emelkedhet majd a délutáni órákra a hőmérséklet.

Október 23-31.

A mediterrán ciklon már az előző hét utolsó napjaiban is sokat veszít erejéből, ezen a héten viszont már el is távolodik tőlünk, így hazánk időjárásának alakítását ismét a kontinens északi részén egyre jobban megerősödő anticiklon veszi át. Ez a képződmény lassan kelet, délkelet felé mozog, pár fokkal ugyan hűvösebb levegőt szállít majd térségünkbe, ám drasztikus lehűléstől nem kell tartanunk, folytatódik a csendes, mérsékelten meleg, őszi idő.

időjárás

Kontinensünk nagy részén egy hatalmas kiterjedésű anticiklon hoz csendes, nyugodt, őszi időt – ábra: MeteoPlaza

A hónap utolsó napjaiban ugyan labilis levegő sodródik fölénk nyugat felől, emiatt esőre, záporokra, esetleg zivatarra is számíthatunk, ám országos, kiadós eső továbbra sem valószínű.

Összefoglalás:

Nem lesz kimondottan unalmas a hónap időjárása, de azért a szélsőségektől mentesnek ígérkezik. Több időjárási front is átvonul majd felettünk, ám komolyabb változást, csapadékot csak a hónap közepén érkező, markáns frontrendszer hoz majd hazánkba. A hónap nagy részében anticiklonok hatására csendes, őszi időnk lesz, ami

eleinte nyáriasan meleg, de később már inkább csak mérsékelten meleg idővel jár majd együtt.

Országosan nagyobb mennyiségű csapadékra csupán a hónap közepén számíthatunk. Máskor inkább záporos, zivataros jellegű lesz a csapadék. Emiatt továbbra is szeszélyes területi eloszlás jellemzi majd a csapadékot.

Az ilyen távra szóló előrejelzések jelentős bizonytalanságot hordoznak magukban. Kísérleti jellegűek, a modell készítői szerint napra, órára szóló, pontos előrejelzésre nem alkalmasak, ám az időjárási tendenciákat mégis jól előre jelezhetik.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...