Orbán Viktor vagy nagyon rossz matekból, vagy hazudott a nyugdíjról

Orbán Viktor vagy nagyon rossz matekból, vagy hazudott a nyugdíjról
Kép forrása: MTI

Orbán Viktor vagy nagyon rossz matekból, vagy hazudott a nyugdíjról.

Orbán Viktor bejelentette, hogy a megszokott módon novemberben nyugdíjkiegészítést kapnak az idősek, mivel az infláció magasabb lett a vártnál.

A kormányfő üzenete szerint a mostani kompenzáció átlagosan fél havi extrapénzt jelent a nyugdíjasoknak. Pontos elszámolás, hosszú barátság, a nyugdíjasok számíthatnak ránk –posztolta Orbán.

A félhavi pluszból kiindulva úgy tűnt, hogy a nyugdíjkorrekció kicsit magasabb lehet, mint a korábbi feltételezések (2,4–3,6 százalék, 2,6–3,1 százalék, 3,5 százalék) voltak. Ha novemberben átlagban fél havi pluszt kapnak a nyugdíjasok, akkor ez alapján 4,16 százalékos utólagos nyugdíjkorrekció jött volna ki.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nem sokkal később a Kormányinfón ismertette a nyugdíjasok extra juttatásával kapcsolatos számszerű részleteket. Elmondta: az emelés 190 milliárd forint kiadást jelent majd a költségvetésnek. Ennek keretében 210 700 forintos átlagos havi nyugdíjnál 6532 forintos emeléssel számolhatnak az idősek.

A nyugdíjemelést visszamenőlegesen is kifizetik: így 78 ezer forintos többlettel számolhatnak a nyugdíjasok november hónapban. Ha ezt az összeget vesszük figyelembe, akkor azonban

nem fél havi extrapénzt kapnak a nyugdíjasok, hanem az ellátásuk 37 százalékát. 

Ha valóban a nyugdíj 50 százaléka lenne a novemberi kiegészítés, akkor az átlagnyugdíjra vetítve 105 ezer forintot jelentene, nem pedig 78 ezret, írja a 24.hu.

Összességében havi szinten 3,1 százalékos lesz az utólagos nyugdíjkorrekció, ami hellyel-közzel egybevág a korábbi előrejelzésekkel.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...