Mediterrán ciklon jön: figyelmeztet a Meteorológiai Szolgálat

Friss időjárás: nagyon elromlik az idő hétvégére

Hullámzó frontálzóna érkezik + mediterrán ciklon képződik – írja közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az időjósok komoly esőzésekre figyelmeztetnek.

Ha a hétvégére lett beidőzítve a szüret, akkor mindenképpen keressétek elő a gumicsizmát, mert helyenként kiadósabb mennyiségű csapadék várható – írják.

„Az időjárási helyzetet tekintve jelenleg a Brit-szigetek felett örvénylő markáns ciklon előoldali áramlási rendszerében helyezkedik el a Kárpát-medence. Péntektől ez megváltozik, ugyanis egy hullámzó frontálzóna éri el térségünket nyugatról, amelynek hatására csapadékosabbra fordul időjárásunk. A frontrendszer déli részén pedig egy mediterrán ciklon is képződhet, amely még jócskán beleszólhat a hétvége időjárásába. A záporok, zivatarok mellett tartós, helyenként kiadós mennyiségű csapadékra is van esély.
Hoztunk pár térképet nektek a legfrissebb numerikus modell futásokból. Azt már most kiemelnénk, hogy ezek még változhatnak az idő előrehaladtával, de már lehet következtetni a legvalószínűbb forgatókönyvekre.
Érdemes tehát áttenni a szabadtéri programokat a hétvégén. Amennyiben ez nem lehetséges, készüljünk fel az esőzésekre! Az Ellenszél összegyűjtött néhány tippet ezzel kapcsolatban:

Rögzítsd a kültéri tárgyakat: mielőtt a vihar közeledik, rögzítsd le az udvaron lévő tárgyakat, például kerti bútorokat, virágládákat, illetve fedd le vagy raktározd be azokat, amik mozgathatóak. Ez megakadályozza, hogy a szél a levegőbe emelje és károkat okozzon velük.

Viharkészletek tartása: Tarts otthon néhány alapvető készletet, például elemeket működő zseblámpához, tartalék elemeket a rádióhoz, elsősegélycsomagot. Ha a vihar erősebb, és nem tudsz azonnal hozzáférni segítséghez, ezek a készletek nagyon hasznosak lehetnek. Az utóbbi hetekben Magyarországon hatalmas méretű jég esett, komoly kárt tud okozni, ha egy embert talál el. Az őszi esőzéseket sem szabad félvállról venni, ahogy azt az Országos Meteorológiai Szolgálat is jelezte.

További tippekért kattints ide! Ha úgy döntöttél, otthon maradsz, és inkább főznél valami finomat az alábbi csatornát ajánljuk:

loading...