Zivatarok csapnak le hazánkra: így védekezz, hogy ne történjen baj

Zivatarok csapnak le, kerüljük el a bajt!

Az elkövetkező napokban egy hullámzó hidegfront befolyásolja az időjárásunkat, ami kedden érkezik meg hozzánk. Bár lesznek napos időszakok is, nyugat és délnyugat felől gyakran megnövekszik a felhőzet, és több helyen várhatóak záporok és zivatarok.

Felhőszakadás, jégeső és károkozó szélrohamok is előfordulhatnak. A délnyugati szél, amely később északnyugatira fordul, zivataroktól függetlenül is többfelé megerősödik.

Szerdán további esőre, záporokra kell számítani, különösen a Dunától keletre, valamint zivatarok is előfordulhatnak. Késő délután azonban nyugat felől határozottan csökken a felhőzet. Az északnyugati szél több területen megerősödik, valamint a Dunántúlon viharos széllökések is előfordulhatnak. Az országos hőmérsékletek jelentősen visszaesnek, a maximum hőmérsékletek 19 és 27 fok között alakulnak, keleten lesz a melegebb.

Hogyan védekezhetünk a heves zivatarok okozta károkkal szemben?

A zivatarok sok villámcsapással járhatnak. Ez a helyes testtartás a viharok alatt.
A helyes testtartás, amikor közvetlenül mellettünk zajlik az intenzív villámlás.

Fontos, hogy megfelelő előkészületeket tegyünk, hogy minimalizáljuk az esetleges károkat magunkban és javainkban. Íme néhány hasznos tanács a felkészüléshez:

Kövessük az időjárás előrejelzéseket: Figyeljük az időjárás-előrejelzéseket, és legyünk tudatában a várható időjárási körülményeknek. Ha tudjuk, hogy zivatarok közelítnek, készüljünk fel időben.

Rögzítsd a kültéri tárgyakat: Mielőtt a vihar közeledik, rögzítsd le az udvaron lévő tárgyakat, például kerti bútorokat, virágládákat, illetve fedd le vagy raktározd be azokat, amik mozgathatóak. Ez megakadályozza, hogy a szél a levegőbe emelje és károkat okozzon velük.

Viharkészletek tartása: Tarts otthon néhány alapvető készletet, például elemeket működő zseblámpához, tartalék elemeket a rádióhoz, elsősegélycsomagot. Ha a vihar erősebb, és nem tudsz azonnal hozzáférni segítséghez, ezek a készletek nagyon hasznosak lehetnek. Az utóbbi hetekben Magyarországon hatalmas méretű jég esett, komoly kárt tud okozni, ha egy embert talál el.

Vigyázz a strandon: ha jön a vihar, gyere ki a vízből, és kerüld el a fákat! Magyarországon a nyári viharok jelentős mennyiségű villámcsapással járnak. Kerüld el a veszélyes helyeket!

Fontos, hogy a zivatarokkal kapcsolatos veszélyeket komolyan vegyük, és megfelelően készüljünk fel rájuk. A megfelelő elővigyázatossággal minimalizálhatjuk a károkat magunkban és a vagyonunkban, és biztonságban tarthatjuk magunkat és a családunkat is.

További cikkeinkért kattints ide! Ha unod a politikát, és inkább főznél egy diétás vagy éppen magyaros és költségkímélő ételt, ezt a csatornát ajánljuk.

loading...