Osztrák külügyminiszter: Orbán próbája lehet a soros elnökség

Osztrák külügyminiszter: Orbán próbája lehet az elnökség.

Az osztrák külügyminiszter, Alexander Schallenberg szerint jogosak az aggodalmak Orbán politikájával kapcsolatban. Sőt, a források visszatartását is támogatja. Egy valamivel azonban nem ért egyet.

Az osztrák külügyminiszter az APA osztrák hírügynökségnek adott szerdai interjújában kiemelte, hogy nagyon fontos világosan beszélni a magyar politikusokkal. Nem ért egyet azokkal a törekvésekkel, amelyek azt célozzák, hogy Magyarországtól elvegyék az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

Schallenberg ezen törekvéseket populista megközelítésnek nevezte, ugyanakkor elismerte, hogy jogosak az aggodalmak a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor EU-ellenes hozzáállása miatt. Az elnökségnek azonban lehetőséget kell adnia Magyarországnak arra, hogy semleges közvetítőként segítse a közös európai döntések meghozatalát.

Az osztrák külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a sikeres elnökséghez európai módon kell cselekedni, és az összes többi uniós tagállammal való együttműködést kell elősegíteni. Schallenberg szerint a populista követelések, amelyek a kizárásra irányulnak, nem lennének hatékonyak, és inkább az egyes politikusok egoját szolgálnák.

Ugyanakkor elismeri, hogy Magyarországnak számos kihívással kell szembenéznie, ezért fontos, hogy nyíltan és őszintén kommunikáljanak a magyar politikusokkal. Schallenberg kiemelte, hogy támogatja a jogállamisági feltételrendszert és a források visszatartását, de az kizárás helyett más megközelítéseket kell keresni.

Az osztrák külügyminiszter szerint Orbán próbája lehet az elnökség

Pusztán az a tény, hogy egy állam tölti be az elnökséget, arra kényszeríti, hogy semleges közvetítőként próbáljon fellépni a közös európai döntések meghozatala érdekében

– magyarázta Schallenberg. Ha szeretne sikeres lenni, akkor európai módon kell fellépnie, és meg kell próbálnia a többi államot összefognia – tette hozzá.

Az osztrák politikus talán a saját országából indul ki, és nem tudja, hogy Orbánnak már nincs szüksége próbákra. Bizonyította, hogy Európán kívüli, korrupt populista, aki a saját országát is meglopja.

Az Ellenszél további cikkeiért kattints ide! Ha szeretnél a politika helyett főzni valami finomat, ötletekért az EllenLábas csatornát ajánljuk.

loading...