
A cukkini egy sokoldalú és ízletes zöldség, amely a tökfélék családjába tartozik. Eredetileg az amerikai kontinensen honos, majd a felfedezések során terjedt el a világ számos részén. A zöldség kis mérete, lágy íze és változatos felhasználási lehetőségei miatt gyakran kerül az ételeink közé.
A cukkini hosszúkás vagy kerekded formában fordulhat elő, és általában zöld vagy sárga színű. A kisebb, fiatal cukkinik általában ízletesebbek, mivel a nagyobbak kissé rostosak és kemények lehetnek. A cukkinit nyersen és főzve is lehet fogyasztani, és számos módja van annak, hogy ízletes ételeket készítsünk belőle.
A cukkini felhasználása rendkívül változatos. Főzve, párolva, sütve vagy akár grillezve is elkészíthető. Az olasz konyha egyik alapvető hozzávalója a cukkini, hiszen tökéletesen passzol tésztaételekhez, rizottóhoz és pizza feltétként is. Sokszor kerül a vegetáriánus és egészségtudatos ételekbe is, mivel alacsony kalóriatartalma és magas rosttartalma segíthet a jóllakottság érzésének fenntartásában.
A cukkini nem csak ízletes, de tápláló is. Gazdag forrása a C-vitaminnak, A-vitaminnak, káliumnak és rostoknak. Ezek a tápanyagok hozzájárulhatnak az immunrendszer erősítéséhez, a bőr egészségének fenntartásához és a megfelelő emésztéshez.
Legyen szó egy könnyű nyári salátáról vagy egy szaftos, töltött cukkiniről, ez a zöldség mindig jó választás a kulináris kalandokhoz. Ilyen kalandra hívjuk most az EllenLábas nézőit is. Az alábbi videón bemutatjuk a jénai tálban elkészíthető receptünket.
Hozzávalók:
- 4 darab cukkini
- 5 tojás
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 deci tej vagy. növényi tej
- zöldhagyma (snidling)
- só, bors
- kapor
- a jénai kikenéséhez zsiradék
A recept pedig itt látható:
További cikkeinkért kattints ide!