A tűzijáték miatt esett egymásnak a Momentum és a Párbeszéd

Donáth Anna, a Momemtum képviselője
Donáth Anna FB-oldala

Két ellenzéki párt úgy gondolta, hogy az augusztus 20-ai hagyományos tűzijáték okán nyilvános vitába keveredik.

Karácsony Gergely szerint a tűzijáték egy káros és idejétmúlt szenvedély, amiről le kéne szokni, és különben is, ma már olyan fénytechnikai eszközök és megoldások állnak rendelkezésre, amelyek kiválthatják egy tűzijáték élményét.

A főpolgármester megszólalására Donáth Anna reagált. A Momentum EP-képviselője úgy látja, hogy „vannak, akik szerint nincs szükség tűzijátékra augusztus 20-án, mert mostani formájában drága és felesleges. Az első érvvel egyetértek. De a leghatározottabban vitatkoznék a másodikkal.”

A párt korábbi elnöke szerint augusztus 20. talán az utolsó, aktuálpolitikától mentes nemzeti ünnepünk, az utolsó, melyen pártállástól függetlenül mindenki megélheti, hogy közös magyar hazában élünk. „Augusztus 20. a valódi nemzeti összetartozásunk napja” – tette hozzá. Donáth szerint fontos leszögezni, hogy augusztus 20. nem a kormány ünnepe, hanem az államalapításé, a kormány itt csak szervező.

„Szükség van az ünnepekre, melyek között vannak meghitt egyéniek és családiak, vidám kisközösségiek, de vannak nagyszabású nemzetiek is. Mert egy nemzet ezeréves összetartozását nem gyertyalánggal ünnepeljük szűk családi körben.

Nem kell pazarlóan ünnepelni, és főleg nem kell 10 milliárdot rákölteni a kísérő rendezvényekre. Ezek fontos és jogos érvek. Ahogy minden, amire a kormány ma pénzt költ, úgy egy méltó tűzijáték is egészen biztosan kihozható a töredékéből annak, amennyit minden évben költenek rá. – fogalmazott a Momentum politikusa.

A tűzijáték miatt estek egymásnak

Ezt pedig Tordai Bence nem hagyta szó nélkül. A Párbeszéd társelnöke szólt vissza Donáthnak. „A lilák nem zöldek: szomorú, hogy 2023-ban egy önmagát „21. századinak” hirdető párt fiatal vezetője sem tud leszakadni az egészségünkre káros, környezetszennyező, az állatokat terrorizáló, ósdi tűzijátékról. Anna, értsd jól: nem az ünneplés felesleges, de lehet másképpen, szelídebben, olcsóbban, ugyanakkor nem kevésbé látványosan ünnepelni: fényfestéssel, lézershow-val, drónokkal, vízjátékkal, robbanások helyett zenével és így tovább.

A liláknak kívánok több nyitottságot az új dolgokra, Magyarországnak pedig boldog, zöldebb születésnapot!” – zárta sorait a Párbeszéd országgyűlési képviselője.

További cikkeinkért kattints ide! Ha főznél valami finomat az ünnepre vagy csak úgy, az EllenLábas csatornát ajánljuk.

loading...