Százával szabadulnak a külföldi embercsempészek a magyar börtönökből

Százával szabadulnak a külföldi embercsempészek a magyar börtönökből
Kép forrása: MTI

Továbbra is százával szabadulnak a külföldi embercsempészek a magyar börtönökből a 24.hu cikke szerint.

Augusztus elejéig már 1385 külföldi embercsempészt engedtek ki a magyar börtönökből. Közülük mostanáig hat embert fogtak el, mert megszegték a reintegrációs őrizet szabályait – írta a 24.hu. A lap a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától (BVOP) kért és kapott adatokat.

A kormány korábban kiterjesztette a reintegrációs őrizetet, és első körben 808 külföldi állampolgárságú, jogerősen elítélt embercsempészt utasított ki. Azóta eltelt bő két hónap, és újabb több száz külföldi embercsempész távozhatott a rács mögül, így jött ki a friss adat.

A reintegrációs őrizet szabályai szerint a magyar börtönök zsúfoltak, így aki egyéb, súlyosabb bűncselekményt nem követett el, és megígéri, hogy 72 órán belül elhagyja az országot, távozhat. Ha a rendőrség azonban azt észleli, hogy az elítélt nem hagyta el 72 órán belül Magyarország területét, vagy a magatartási szabályt megszegve a reintegrációs őrizet időtartama alatt Magyarország területére visszatért, úgy „az elítéltet elfogja, és az elfogás helyéhez legközelebb eső büntetés-végrehajtási intézetbe állítja elő”.

Ebben az esetben az elítéltnek a hátralévő szabadságvesztését is le kell töltenie. A BVOP most azt írta a lapnak: a reintegrációs őrizet szabályainak megszegéséért hat embert kísértek vissza bv. intézetbe. Közülük

  • hárman 72 órán belül nem hagyták el Magyarország területét, majd utána bűncselekmény elkövetése közben érték őket tetten;
  • egy személy 72 órán belül követett el bűncselekményt, amiért előállították;
  • két főről – egy török és egy grúz állampolgárról –, akiket határforgalom-ellenőrzés, illetve igazoltatás során vontak intézkedés alá, így derült ki, hogy ők is maradtak.

Az embercsempészek szabadon bocsátását a kormány korábban azzal magyarázta, hogy ellátásuk éves szinten több milliárd forintos költségekkel terheli a büntetés-végrehajtási szervezetet.

A BVOP szerint augusztus 4-én 18 142 férőhellyel rendelkeztek a magyar börtönök, ahol 18 282 embert tartanak fogva.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...