Tovább drágulnak az üzemanyagok, elviselhetetlen lesz az ár

Dulakodás alakult ki a Karmelita felé vonuló tüntetők és a rendőrség között

Tovább drágulnak az üzemanyagok, hamarosan elviselhetetlen lesz a tankolás ára. Két hónap alatt a gázolaj nyolcvanhat, a benzin közel hatvan forinttal lett drágább. A benzin péntektől tovább drágul. Januártól hétszáz forintos üzemanyagárak várhatóak.

Pénteken a gázolaj ára nem változik, a benziné viszont bruttó 5 forinttal emelkedik. A 95-ös benzin ára így 641 forint lesz literenként, míg a gázolaj ára marad 645 forint.

Augusztus 18-tól az alábbi átlagárakra kell számítani a töltőállomásokon:

  • 95-ös benzin: 641 Ft/liter,
  • gázolaj: 645 Ft/liter.

A hét közepén mindkét típusú üzemanyag drágult bruttó 7-7 forinttal. Az RTL-nek nyilatkozó elemzők szerint nem várható javulás.

Januártól a kormány által bejelentett jövedékiadó-emelés több mint 40 forintos további emelkedést, vagyis stabil 700 forintos literenkénti árat hozhat.

Az ATV Híradója szerint az újabb emelkedés után egyre szélesebbre nyílik az olló a magyar és a külföldi árak között.

  • Romániában akár literenként 100 forinttal is olcsóbban lehet tankolni, mint idehaza.
  • Horvátországban most nagyjából hetven-nyolcvan forintot lehet spórolni egy liter az üzemanyagon.
  •  Szlovéniában most nagyjából 50-60 forinttal olcsóbb az üzemanyag literje, ami egy átlagos teli tankoláskor akár 3000 forint spórolást is jelenthet.

Pletser Tamás szerint a forintgyengülés miatt is drágultak az üzemanyagok. Az elemző szerint a gyenge forint mellett a nyersolaj drágulása is hatott az üzemanyagok árára. Úgy véli, hogy ezek a trendek folytatódni fognak, további drágulással kell számolnunk.

A jövedékiadó-emelés 40-41 forinttal drágítja majd az üzemanyagokat.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...