Mentalikőr: egy igazi különlegesség

Ami James Bondnak a Vodka Martini, szigorúan rázva és nem keverve, az Hercule Poirotnak a mentalikőr. Hazánkban még nincs kultusza ennek az italnak, de nem véletlen, hogy Agatha Christie híres belga mesterdetektívje ezzel az itallal stimulálta a “kis, szürke agysejtjeit”.

 

Hány fajta mentalikőr létezik?

 

Van bőven választék, a Prémium Italnagykereskedés Online webáruházában könnyen megtalálhatjuk a kedvünkre való mentás italunk.

 

A mentalikőrök több kategóriába is besorolhatók. Ott vannak a keserű likőrök, mint például a Fernet Branca Menta, ami a menta mellett, több mint 40 különféle növényt és ebből 27 gyógynövényt tartalmaz.

 

Aztán készítenek szirupokat is az édes ízvilág szerelmeseinek. A Monin Menta Szirup egy ilyen zöld színű mentás ital. Kitűnő alapja lehet egy kellemes koktélnak, de használhatjuk limonádék, teák, sőt sütemények ízének megbolondítására is.

 

Léteznek még ízesített mentalikőrök is, mint például a Minttu Choco Mint, ami a menta és a csokoládé sikeres találkozása. A Minttu Polar Pearben pedig a körte gyümölcsössége egészíti ki a menta üde frissességét.

 

De mi is a menta tulajdonképpen?

 

A menta egy olyan gyógynövény, ami nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint, mangánt és vasat. Maga az elnevezés nem egyetlen növényfajt, hanem egy egész növénynemzetséget takar.

 

A menta nemzetségébe 24 faj és 15 hibrid tartozik. Gyógyító hatásait már régóta ismeri az emberiség. Elsősorban emésztési és epeproblémák megoldására, valamint hasi görcsök oldására használják a természetgyógyászatban.

 

Ezenkívül stresszoldó és alvássegítő hatása is ismert. Gyakori alapanyaga mindenféle gyógyteának. A gasztronómiában is használatos, mint fűszernövény, gondoljunk csak a báránysültek mellé felszolgált mentás mártásra.

 

Mivel a hazai éghajlatot kifejezetten szereti, saját kertünkben is könnyű termeszteni. Valójában annyira agresszíven terjed, hogy gyakran ki kell tépnünk a földből, mert könnyen elfoglalhatja más fűszernövények helyét. 

 

Elsőrangú koktélalapanyag

 

Rengeteg koktél fontos összetevője a menta vagy az abból készült likőrők, szirupok. A legklasszikusabb ezek közül: a Mojito. Ez a népszerű koktél kitűnően frissít a nyári kánikulában. Készíthetjük alkoholos vagy alkoholmentes változatban is. Az utóbbi esetben, mint virgin Mojitot, gyerekeknek is adhatjuk, remekül oltja a szomjukat a hőségben. 

 

Kevésbé ismert a Grasshoper koktél, amiben a menta tejszínnel kombinálva képez egy elegáns zöld színű italt. Ne ragaszkodjunk azonban a fenti bevált receptekhez, bátran kísérletezhetünk újabb és újabb koktélok megalkotásával. Csak a képzeletünk és a kreativitásunk szabhat határt. 

 

Láthatjuk, hogy a menta és a mentás italok sokféleképpen használhatóak, mindenki megtalálja az ízlésének leginkább megfelelőt bennük. Ha pedig megtaláltuk, töltsünk ki magunknak egy pohárral és üssünk fel egy jó Agatha Christie krimit, amiben Poirot “szürke agysejtjei” a mi agyunkat is megdolgoztatja! loading...