
A töltött paprika készülhet magyarosan, ahogy megszoktuk, de miért ne főzhetnénk olaszos fűszerezéssel? Technikailag ugyanazt az ételt kapjuk, az ízvilága viszont teljesen más lesz.
Bemutatjuk a paradicsomsűrítmény nélküli, oregánós-bazsalikomos, cukor- és zsiradékmentes verziót is.
Kezdjük ott, hogy honnan is ered a töltött paprika
Egy hagyományos és népszerű ételről van szó, amely számos kultúrában megtalálható. Az étel készítésének módja és összetevői változhatnak a régiók és konyhák szerint, de általában a paprikák belsejét fűszeres hústöltelékkel töltik meg, majd sütik vagy főzik.
A töltött paprika története számos európai országra visszavezethető. Úgy vélik, hogy a recept a Balkán régióból származik, ahol a paprika hagyományosan gazdag terménynek számított. A töltött paprika elkészítése azonban később elterjedt más országokban is, beleértve Magyarországot, Törökországot, Görögországot és más közép-európai és mediterrán területeket.
A töltött paprika receptje minden kultúrában és családban kissé eltérő lehet. A hústöltelék alapanyaga lehet darált marhahús, sertéshús vagy bármilyen más hús, amely ízlés szerint választható. Gyakran hozzáadnak hozzá rizst, zöldségeket és fűszereket is. A töltött paprikát általában paradicsomszósszal öntik le, majd sütőben vagy lábosban főzik addig, amíg a paprika puha és a töltelék elkészül.
Nemcsak ízletes és tápláló ételről van szó, hanem hagyományokat és családi emlékeket is felidézhet. Az étel elkészítése és elfogyasztása gyakran együtt jár a család vagy barátok közötti összejövetelekkel, ünnepekkel és különleges alkalmakkal.
Magyarországon a hagyományos magyar konyha egyik jellegzetes étele, és gyakran szerepel a vasárnapi ebédek és ünnepi alkalmak menüjén.
Nézzük az olaszos fűszerezésű verziót, miben különbözik a magyartól:
Hozzávalók:
- 8 db TV paprika
- 500 gramm darált sertés- vagy marhahús
- só, bors
- oregánó
- friss bazsalikom
- 6 darab egész paradicsom
- 2 x 500 gramm paradicsompüré (passata di pommodoro, párszáz forint a nagyobb boltokban)
- 3 liter víz
- 1 fej közepes vöröshagyma
- 1 kis fej fokhagyma
- ízlés szerint reszelt sajt a tetejére (ehhez a fűszerezéshez kiválóan illik a sajt)
Az elkészítést az alábbi videóban mutatjuk be:
Még több receptet néznél? Kattints ide! Ha inkább közéleti hírekre vagy kíváncsi, ide kattints!