Töltött paprika másképp: soha nem etted még így, kamázni fogod

A töltött paprika hagyományos magyar étel. A képen az olaszos étel és Jabronka Richárd.

A töltött paprika készülhet magyarosan, ahogy megszoktuk, de miért ne főzhetnénk olaszos fűszerezéssel? Technikailag ugyanazt az ételt kapjuk, az ízvilága viszont teljesen más lesz.

Bemutatjuk a paradicsomsűrítmény nélküli, oregánós-bazsalikomos, cukor- és zsiradékmentes verziót is.

Kezdjük ott, hogy honnan is ered a töltött paprika

Egy hagyományos és népszerű ételről van szó, amely számos kultúrában megtalálható. Az étel készítésének módja és összetevői változhatnak a régiók és konyhák szerint, de általában a paprikák belsejét fűszeres hústöltelékkel töltik meg, majd sütik vagy főzik.

A töltött paprika története számos európai országra visszavezethető. Úgy vélik, hogy a recept a Balkán régióból származik, ahol a paprika hagyományosan gazdag terménynek számított. A töltött paprika elkészítése azonban később elterjedt más országokban is, beleértve Magyarországot, Törökországot, Görögországot és más közép-európai és mediterrán területeket.

A töltött paprika receptje minden kultúrában és családban kissé eltérő lehet. A hústöltelék alapanyaga lehet darált marhahús, sertéshús vagy bármilyen más hús, amely ízlés szerint választható. Gyakran hozzáadnak hozzá rizst, zöldségeket és fűszereket is. A töltött paprikát általában paradicsomszósszal öntik le, majd sütőben vagy lábosban főzik addig, amíg a paprika puha és a töltelék elkészül.

Nemcsak ízletes és tápláló ételről van szó, hanem hagyományokat és családi emlékeket is felidézhet. Az étel elkészítése és elfogyasztása gyakran együtt jár a család vagy barátok közötti összejövetelekkel, ünnepekkel és különleges alkalmakkal.

Magyarországon a hagyományos magyar konyha egyik jellegzetes étele, és gyakran szerepel a vasárnapi ebédek és ünnepi alkalmak menüjén.

Nézzük az olaszos fűszerezésű verziót, miben különbözik a magyartól:

Hozzávalók:

  • 8 db TV paprika
  • 500 gramm darált sertés- vagy marhahús
  • só, bors
  • oregánó
  • friss bazsalikom
  • 6 darab egész paradicsom
  • 2 x 500 gramm paradicsompüré (passata di pommodoro, párszáz forint a nagyobb boltokban)
  • 3 liter víz
  • 1 fej közepes vöröshagyma
  • 1 kis fej fokhagyma
  • ízlés szerint reszelt sajt a tetejére (ehhez a fűszerezéshez kiválóan illik a sajt)

Az elkészítést az alábbi videóban mutatjuk be:

Még több receptet néznél? Kattints ide! Ha inkább közéleti hírekre vagy kíváncsi, ide kattints!

loading...