Orbán megtehetné, de nem teszi: ezért esnek össze az idősek

Orbán megtehetné, de nem segít az időseknek. A képen tiltakozó idősek és a magyar miniszterelnök látható.
grafika: ellenszel.hu

A nyári hőség mindenkit megvisel, de különösen az idős embereket, akiknek egészségét negatívan befolyásolja a kánikula. Orbán megtehetné, hogy hatékony segítséget nyújt, de nem teszi.

A kormánynak először is lépéseket kell tennie az idősotthonok légkondicionálásának és hűtésének javítása érdekében. A nyári hónapokban az idősotthonokban élők számára a túlmelegedés jelentős veszélyt jelent, és az idős lakosság számának növekedésével ez a probléma csak súlyosbodik. A modern légkondicionáló berendezések biztosítása segíthetne minimalizálni a hőség okozta egészségügyi kockázatokat.

Másodszor, a kormány támogathatná a lakosságot klímaberendezések beszerzésében. A nyugdíjasok, akik gyakran kis összegű nyugdíjukból próbálják fedezni a mindennapi kiadásaikat, nehezen engedhetik meg maguknak a klímaberendezések beszerzését. Örülnek, ha gyógyszerre és élelmiszerre futja. Különféle támogatási programok kialakításával az idősek könnyebben juthatnának hűtőberendezésekhez, amelyek segíthetnek megvédeni őket a kánikulától.

Sok EU-s program is létezik erre, de Orbán korrupt rendszere nem jut hozzá ezekhez, mert abból is csak a stadionok szertárait szerelnék fel klímával a kórházak helyett.

Orbán megtehetné, hogy megvédi az időseket, de nem tesz semmit.

Orbán megtehetné, hogy csökkentse a vízdíjat, de inkább emelésre számíthatunk ősztől

Harmadszor, fontos lenne kedvezményes vízszámlázást biztosítani az idős lakosság számára a nyári hónapokban. Az idősek hajlamosak kevés vizet fogyasztani, mert aggódnak a magas számlák miatt. Néha egy hűsítő fürdő is sokat számít a pokoli hőség után. Ehelyett az Orbán-kormány növelni fogja a vízdíjat. Erről az Ellenszél is írt korábban.

Negyedszer, a kormánynak az árnyékos pihenőhelyek kialakításával kellene segítenie az idős embereket a forró nyári napokon. A parkokban, köztereken és más nyilvános helyeken pihenőpadok, árnyékos fák és pihenőhelyek létrehozása sokat segíthet az idős embereknek, akiknek a melegben nehéz a kültéri tevékenységekkel megbirkózniuk. A tapasztalat mégis az, hogy a kormány mind a hatalmát, mind a tereket bebetonozza az élhető környezet kialakítása helyett.

Végül, az önkéntes programok segíthetnének az idős emberek fokozott figyelemmel kísérésében és segítségnyújtásában. Az önkéntesek, akik látogatják az idős embereket, segítenek nekik megfelelő hűtött környezetet kialakítani otthonukban, és biztosítják, hogy rendszeresen hidratálják magukat a kánikulában. Kormányzati szinten ilyenről sem tudunk, pedig a koronavírus-járvány kezdetén sok önkormányzat megszervezte a működő önkéntes-szolgálatot.

A Fidesznek azonban nincs olyan törekvése, amely a nyugdíjasokat segítené, hiszen kolonc nekik minden idős ember. Orbán megtehetné, hogy változtat ezen, de esze ágában sincs. Addig is csak magunkra számíthatunk.

Ha szeretnél a hőségben is főzni gazdaságos, költségkímélő ételeket, de nem tudod, hogy mit, ajánljuk az EllenLábas csatornát, ahol számos szuper receptet találsz. Kattints IDE, hogy elérd!

loading...