Sorra kerül a vízdíj is: megszorítást vezet be a kormány

Fordulat előtt állunk: jönnie kell a magyar eurónak
Fotó: Ellenszel.hu

Sorra kerül a vízdíj is: a folyamatosan megszorításokat bevezető  Orbán-kormány most újabb sarcon dolgozik. Átlagfogyasztás felett „piaci alapúvá válhat a víz díja”.

Az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára, V. Németh Zsolt a MaVíz elnökségének meghívására ismertette a kormány terveit az ágazat fejlesztésével kapcsolatban – írta az Azénpénzem.hu a Népszava előző napi cikke nyomán. A víziközmű-ágazatért felelős államtitkár, Németh Zsolt azt nyilatkozta, hogy az Energiaügyi Minisztériumban jelenleg azon dolgoznak, hogy új, egységes vízdíjrendszer kialakítására kerüljön sor. A változtatásokról az ősz folyamán szavazhat a parlament.

Ennek célja az elöregedett ivóvízhálózat megújítása. Szinte biztosnak tűnik, hogy a jelenleg településenként eltérő vízdíjakat egységesítik a jövőben.

A 24.hu írásából kiderül, hogy a lakossági fogyasztók havi 5 köbméteres fogyasztásig fizetnének rezsicsökkentett árat, az efölötti rész a gáz és áramdíjakhoz hasonlóan piaci alapúvá válna. A nem lakossági fogyasztóknak teljes egészében piaci alapú díjat vezetnének be.

A MaVíz szerint a 2021-es adatok alapján egy háztartásra átlagosan havi 7,33 köbméter vízfogyasztás jut. Ha ezt nézzük, akkor az átlagfogyasztás közel harmada is kikerülne a rezsicsökkentett körből. Jó eséllyel azóta nőhetett is a vízfogyasztás, és így az átlag is, vagyis a lakossági átlagfogyasztók közül is nagyobb arányban lehetnek azok, akiknek többet kellhet fizetniük a jövőben.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...