Tovább mérséklődik a kánikula

Tovább mérséklődik a kánikula
Kép forrása: MTI

Tovább mérséklődik a kánikula péntekre, viharos széllökésre, jégesőre, helyenként felhőszakadásra számíthatunk.

Csütörtök estig a nyugati, délnyugati megyékben még előfordulhat zivatar, majd éjszakára átmenetileg mindenütt megnyugszik a légkör – írja az OMSZ.

Péntek hajnaltól a nyugat, délnyugat felől érkező összefüggő csapadékzónában az eső, zápor mellett újra van esély kevés helyen zivatar kialakulására. Nagyobb számban és egyre nagyobb területi lefedettséggel késő délutántól, kora estétől délnyugat, nyugat felől valószínűek zivatarok, délnyugaton alakulhatnak ki a leginkább heves zivatarok.

A zivatarokhoz kapcsolódóan viharos széllökés (ált. 60-90 km/h), kisméretű jégeső (~1-2 cm), intenzív csapadékhullás (rövid idő alatt ált. 10-20 mm), helyenként felhőszakadás (~25-30 mm) is előfordulhat, míg a heves zivatarokat akár károkozó szélroham (>90 km/h) és nagyobb méretű jég ( >2-3 cm) is kísérheti.

Ráadásul tovább mérséklődik a meleg, már csak a déli, délkeleti megyékben alakul 25 fok közelében a napi középhőmérséklet.

Nyugat felől jöhetnek holnap a heves zivatarok

Az Időkép szerint pénteken és szombaton is heves zivatarok léphetik át a nyugati határt. Károkozó jégeső, szélvihar kísérheti őket. Péntek délután egy gyenge hidegfront indíthatja be a légkört tőlünk nyugatra. Ausztria, Szlovénia, illetve Horvátország felől heves zivatargócok, szupercellák léphetik át nyugati határainkat.

A legintenzívebb zivatargócokat károkozó, akár 5 centinél nagyobb jégeső, szélvihar (90-110 km/h-t meghaladó lökések), kiadós felhőszakadás kísérheti.

A jelenlegi forgatókönyvek szerint a Nyugat- és Dél-Dunántúlt érinthetik legnagyobb eséllyel a heves cellák, de a frissebb előrejelzések függvényében még változhat a helyzet.

Szombaton délután is a péntekihez hasonló helyzet jöhet. Ismét nyugat felől érkező heves zivatarokra van kilátás.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...