Szerdai vihar: mutatjuk, merre számítson rossz időre

Időjárás: hidegcsepp okozhat záport, zivatart
Kép forrása: MTI

Ma ismét a zivataroké lesz főszerep. Egy hullámzó frontrendszer előoldalán leszünk, a magasban fújó futóáramlás, a nagy mértékű szélnyírás és a rendkívül nagy labilitás jó táptalajt biztosít a heves viharok számára, melyek több hullámban jöhetnek.

A nyugat felől érkező első hullám már a kora reggeli órákban átvonulhat az országon. Már ekkor szupercellák és bow-echos zivatarrendszerek alakulhatnak ki. Ezekhez károkozó szélvihar, jégeső, és felhőszakadás társulhat. Délután aztán újabb hullám érkezik a Dunántúlra.

A heves zivatarok legfőbb veszélyforrása a 90 km/h-nál nagyobb, esetenként akár 100-110 km/h-t meghaladó kifutószél. Emellett az intenzívebb cellákat károkozó, akár 4-5 centiméter átmérőjű jégeső is kísérheti, és helyenként rövid idő alatt 20-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat le.

Nemcsak a Dunánúlon és délen, északkeleten is előfordulhatnak heves zivatarok, szupercellák a délutáni, esti órákban, melyek helyenként szintén veszélyes, károkozó kísérőjelenségeket vonultathatnak fel.

A viharokat kísérő potenciálisan veszélyes időjárási jelenségek miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat a piros riasztási fokozatot is elrendelheti a mai nap folyamán.

Több hullámban érkeznek a zivatarok – mutatjuk, merre

A fátyolfelhők és az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütésre számíthatunk. Több hullámban (napközben lesz egy átmeneti szünet) várható zápor, zivatar, néhol heves zivatar is kialakulhat. Az nyugati, északnyugatira forduló szél megélénkül, helyenként meg is erősödik. Zivatarok mentén viharos, akár erősen viharos széllökések is előfordulhatnak.

Érdemes követni a veszélyjelzést, illetve a radart, hiszen a legmagasabb fokú figyelmeztetés, riasztás is kiadásra kerülhet – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebookon.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...