Vásárhelyi Mária: Lehet hogy mégis megélem az Orbán-rendszer végét?

Vásárhelyi Mária: Lehet hogy mégis megélem az Orbán-rendszer végét?

Vásárhelyi Mária szociológus arról ír legfrissebb bejegyzésében, hogy: „Lehet hogy mégis megélem az Orbán-rendszer végét?”

„Lehet hogy mégis megélem az Orbán rendszer végét? Ma valahogy nagyobb valószínűségét látom ennek, mint néhány hónappal ezelőtt. Akkor azért nagy mázlista lennék: egy élet során két diktátor bukását élhetném meg.

Válságban cselekedni

Fordulóponton

A közmegegyezésnek vége.

Az ország rádöbbent, hogy a hatalom nem fogja teljesíteni ígéreteit. A gazdasági hanyatlás következményei már a munkásság elitjét és a szellemi középrétegeket is elérték. A közvélemény nem hiszi többé, hogy értelme volna az újabb és újabb áldozatoknak.

A vezetés elbizonytalanodott. Nem érti, miért képtelen megfordítani a romló irányzatokat. Sejtelme sincs, mit kezdjen a hirtelen fölerősödött elégedetlenséggel. Egyre kevésbé ura a tetteinek. Megosztottságát egyre kevésbé képes leplezni.

Az apparátusok nyugtalanok. Érzékelik az indulatok gyülekezését. Tapasztalják, hogy a szokott fogásokkal már nem mindig lehet engedelmeskedésre bírni az embereket. Nem találják a bevált közvetítőket: a párton kívüli tekintélyek visszavonulnak a hivatalos politika szolgálatából, a párttagság kezelhetetlenné válik.

Az általános elégedetlenség megszemélyesíti tárgyát. Ahogy korábban a konszolidációs korszak sikereit, most a korszakvég kudarcait azonosítja az ország Kádár Jánossal/Orbán Viktorral. A pártfőtitkár népszerűsége gyorsabban devalválódik, mint a forint. Egyetlen dolog van, amiben ma munkástól pártkáderig mindenki egyetért:

Kádárnak/Orbánnak mennie kell.

in.: Társadalmi szerződés. Kis János”


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...