Folytatódik a vita: kong-e az ürességtől a Balaton?

Folytatódik a vita: kong-e az ürességtől a Balaton?

Tovább folytatódik a vita arról, hogy milyen az idei szezon a Balatonon. Kong-e az ürességtől a Balaton? A Turisztikai Ügynökség azzal dicsekszik, hogy többen utaztak a Balatonra, mint amikor esett az eső.

A vita azután robbant ki, hogy a múlt héten Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke azt mondta az Indexnek, hogy adataik szerint 30-40 százalékkal esett vissza a forgalom a tavalyihoz képest. A Magyar Turisztikai Ügynökség gyorsan reagált:

szerintük ilyesmiről szó sincs, csak 2 százalékos a visszaesés.

Most az MTÜ egy újabb közleményt juttatott el az MTI-hez:

7 százalékkal nőtt a balatoni vendégforgalom az előző hétvégén.

Más kérdés, hogy a részletekbe belenézve már az is kiderül, hogy mi az összehasonlítási alap. A hvg.hu arról ír, hogy a 7 százalékos növekedést az eggyel korábbi hétvégéhez mérték. Természetesen ettől még nem teljesen értelmetlen az összehasonlítás, de nem véletlen, hogy a statisztikák általában azt szokták nézni, az előző év azonos időszakához képest mekkora a változás. Július közepét egy másik július közepével a legprecízebb összevetni. Ilyen összehasonlítás például az, hogy a BAHART hajóinak utasszáma 7 százalékkal magasabb, mint tavaly júliusban.

Azt is felhozta, hogy a mobilcellaadatok alapján 12 százalékkal több egynapos látogató volt a Balatonnál, mint egy héttel korábban, de ebben túl nagy meglepetés nincs, mert az az előtti hétvégén esett az eső. Vagyis a megállapítás mindössze annyi volt, hogy amikor meleg van és süt a nap, többen mennek ki a tópartra.

A hétvégén 26 ezer vendégéjszakát töltöttek el Siófokon, és közel 20 ezret Balatonfüreden – mivel ezeket általában hetekkel, hónapokkal korábban lefoglalják, ezt tényleg nem a jó időnek köszönhetik a szállásadók. A KSH augusztus elején adja majd ki a júniusi összefoglaló számait a magyar turizmusról, és szeptemberben a júliusiakat. Azokból már igazán precíz következtetéseket is levonhatunk majd.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...