Sunyiban módosítottak egy fontos törvényen

Novemberi nyugdíjemelés: megjöttek a friss adatok

Sunyiban módosítottak egy fontos törvényen.

6500-tól 200 ezerig terjedhet mostantól a valamilyen szabálysértésért kiszabott pénzbírság az erre vonatkozó törvény módosítása alapján. Ez a kedden elfogadott jövő évi költségvetésből derül ki, vette észre a Világgazdaság. A minimum és a maximum is emelkedett, összességében mintegy 30 százalékkal, korábban ugyanis 5 ezertől 150 ezerig terjedhetett a bírság. Ráadásul azoknál a szabálysértéseknél, amiket akár pénzbüntetés helyett elzárással is lehet szankcionálni, az eddig is magasabb, legfeljebb 300 ezres plafont 400 ezerre emelték.

Szinte minden változik

A 14 és 18 közötti fiatalkorúaknál eddig maximum 50 ezres szabálysértési bírságot lehetett kiszabni, elzárással is büntethető ügyben pedig a dupláját. Ez is növekszik, mostantól 65 és 130 ezer forintra. Ahogyan a fiatalkorúakra helyszínen kiszabható bírság is hízott: 25 ezer helyett már 32 500 forint a maximum összege. Felnőttek esetén ez is magasabb, a minimum összeget itt is 5 ezerről emelték meg 6500-ra, a maximumot pedig 50 ezerről 65 ezerig. Ha valaki újabb szabálysértést követ el, akkor mostantól akár 90 ezres sarcot is kiróhatnak rá.

Ha egyszerre több szabálysértésnek számító dologgal is elkapnak valakit, akkor eddig maximum 50 ezer, ismételt elkövetésnél legfeljebb 70 ezer forintra büntethettek valakit, ez is megnőtt 65 és 90 ezer forintra. Eddig, ha valaki „leülte” a büntetését, a szabálysértési őrizet, valamint a négy órát meghaladó tartamú előállítás minden megkezdett órája helyébe 200 forint pénzbírságot kellet beszámítani, ez most 300 forintra emelkedett. Így ugyanannyi büntetést rövidebb idő alatt ki lehet tölteni, ám mindez az összegek emelkedésének egyfajta kompenzációjának is tűnhet.

Szintén némileg nőtt, hogy egy be nem fizetett bírságnál hány napra ültetik le az embert. Eddig egynapnyi szabálysértési elzárás ötezer forintot „váltott ki”, most már 6500-at. Közérdekű munkával is le lehet dolgozni a bírságokat továbbra is. Eddig ötezer forintonként hatórányit munkát kellett elvégezni, a továbbiakban ez is 6500-nak felel meg.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...