Botrány: Súlyosan szakmaiatlan és diszkriminatív rektori pályázati kiírást tettek közzé

Botrány: Egy sor pályázó rektori pályázatát ellehetetlenítették.

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vezetőségének közleménye a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektori pályázatával kapcsolatban.

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vezetősége mély megdöbbenéssel értesült a fenntartó Kulturális és Innovációs Minisztérium által 2023. július 3-án kiírt rektori pályázatban foglaltakról, mely szerint a pályázati feltételek lényegében kizárólag előadóművészek számára teljesíthetők. Ezt az Akadémia alkotóművész tagjai súlyosan diszkriminatívnak ítélik.

Elfogadhatatlan, hogy az Egyetem professzorainak jelentős része – például jazz-t, népzenét, zenetudományt vagy zeneszerzést oktató tanárok – nem pályázhatnak a rektori pozícióra.

Ennek kirívó szakmaiatlanságát mi sem mutatja jobban, mint hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (korábban Zeneakadémia) korábbi rektorainak közel fele – így Erkel Ferenc, Mihalovich Ödön, Szabolcsi Bence, Szabó Ferenc, Ujfalussy József, Soproni József, Batta András – egyáltalán nem pályázhatna a mostani kiírás szerint.

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vezetősége támogatja az Egyetem Szenátusának állásfoglalását, és bízik benne, hogy a fenntartó, visszavonja a magyar felsőoktatás hagyományaihoz és szellemiségéhez méltatlan, súlyosan szakmaiatlan és diszkriminatív rektori pályázati kiírását.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...