Az összes védőnő felmondott egy településen

Az összes védőnő felmondott egy településen

Az összes védőnő felmondott egy településen.

A Veszprém megyei Pétfürdőn a falu mindhárom védőnője felmondott, így nem tudni, ki látja el a gyerekeket hétfőtől – számolt be a hírről az RTL Híradó. A Híradónak az egyik felmondó védőnő, Gárdonyi Andrea az mondta: régóta fontolgatták kolléganőivel a felmondást, egyre több volt az adminisztráció, és egyre kevesebb idő jutott a valódi munkára. Akkor döntöttek, mikor kiderült: júliustól az önkormányzattól a megyei kórházhoz kerülnek.

„Folyamatosan lebeg a levegőben az, hogy pluszfeladatok fognak jönni, olvashattunk már most is konkrétumok nélkül ilyen nyilatkozatokat, és hát a munka az mindig több, a megbecsülés meg mindig egyre kevesebb, úgyhogy a sok közül ez is benne volt”

– mondta Gárdonyi Andrea.

Július elsejétől az állam átveszi a védőnői ellátást az önkormányzatoktól. A hatósági felügyeletet a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a szakmai irányítást az Országos Kórházi Főigazgatóság látja el. A hungarikumnak számító magyar védőnői rendszerben tehát az eddigi 2600 munkáltató helyett csak 23 lesz. Hogy mindez a gyakorlatban pontosan mit jelent majd a védőnők számára, akörül még nagy a bizonytalanság, de sokan aggódnak, hogy nem sok jót.

Eddig az önkormányzattól a védőnők kaptak cafetériát, jutalmat, volt, ahol ruhapénzt és benzintámogatást is fizettek. Ezeket a béren kívüli juttatásokat azonban a kórházak jövő hónaptól nem fizetik ki. Így Andreának 20-30 ezer forinttal csökkenne a fizetése.

Pétfürdő polgármestere szerint mostantól a Veszprém megyei kórház feladata, hogy védőnőket találjon. A kórház az RTL-nek azt írta: az ellátást új védőnő megbízásával biztosítják majd, az átmeneti időszakban pedig helyettesítéssel.

Pintérék szerint hazudnak

A Belügyminisztérium szerdai közleménye szerint a két pétfürdői védőnő még az előtt mondott fel, hogy megismerhette volna az új munkaszerződése tartalmát.

A Belügyminisztérium közleménye – ami konzekvensen két védőnőről ír – azt állítja, hogy a védőnők május 23-án adták be a felmondásukat, ekkor még nem tudhatták, hogyan fognak változni a járandóságaik.

„Amennyiben elfogadják új munkaszerződésüket, egyikük illetménye havi 88 764 forinttal, a másikuké havonta 104 129 forinttal növekedett volna” – írják.

Az tény, hogy mindketten havi 20 000 forint cafeteriát kaptak munkáltatójuktól, Pétfürdő Nagyközség Önkormányzata Pétfürdői Gondozási Központtól, amit 2023. július 1-jétől új munkáltatójuk, a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház – a vonatkozó jogszabály kizáró rendelkezése miatt – nem folyósította volna részükre. Annak viszont semmi akadálya, hogy Pétfürdő Nagyközség Önkormányzata ezt a béren kívüli juttatást továbbra is biztosítsa a területi védőnőknek, amennyiben a képviselő testület úgy ítéli meg, hogy munkájukkal kiemelkedő módon támogatják a pétfürdői közösséget. A gondozási központ 2023. május 10-i adatszolgáltatása szerint a két említett védőnő semmilyen más béren kívüli juttatásban nem részesült, jutalmat, ruhapénzt, benzintámogatást nem kaptak – áll a közleményben.

A Belügyminisztérium szerint Pétfürdőn július 1-től két helyettesítő védőnő, augusztus 1-től pedig újonnan felvett védőnők fogják biztosítani az ellátást.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...