Polgárháborús jelenetek zajlanak Oroszországban: egymást lövi a Wagner és az orosz hadsereg

Polgárháborús jelenetek zajlanak Oroszországban: egymást lövi a Wagner és az orosz hadsereg
Kép forrása: AFP

Polgárháborús jelenetek zajlanak Oroszországban azután, hogy tegnap fegyveres felkelést hirdetett Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezére. Hajnalban elfoglalták Rosztovot, Oroszország egyik legnagyobb városát, délelőtt pedig elérték Voronyezst.

Az interneten terjedő felvételek alapján a Portfolio arról ír: a Wagner-csoport lázadása fegyveres, polgárháborús konfliktussá kezd eszkalálódni. Az orosz légierő a Wagner csoportot bombázza, a zsoldosok orosz repülőgépeket lőnek le az orosz légtéren belül.

Voronyezsig lényegi fegyveres ellenállás nélkül jutott el a Wagner csoport. Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban beszédet tartott nemrég, melyben árulónak kiáltotta ki a zsoldosokat. Az orosz haderő tűzparancsot kapott és a légierő elkezdte bombázni a zendülő zsoldosok menetoszlopait.

Voronyezs térségében rátámadt az egyik Wagner-konvojra az orosz légierő (VVSz / VKSz), de nagyon úgy tűnik, hogy a civil járműforgalmat sikerült eltalálni. Voronyezsben egy orosz Ka-52-es harci helikopter megsemmisített egy üzemanyagtárolót, nehogy a Wagner csoport kezére kerülhessen.

A Wagner viszonozza a tüzet: három helikoptert és egy merevszárnyas katonai repülőgépet is lelőttek. Ezen a ponton a lap szerint kijelenthető: a fegyveres felkelés kezd polgárháborús helyzetté fajulni.

Úgy tűnik, a Wagner megfelelő légvédelmi fedezet mellett, a reguláris erőktől szerzett Pancír-Sz1 csapatlégvédelmi eszközökkel halad előre Moszkva felé.

Jelenleg a Wagner-csoport az M4-es autópályán halad Moszkva felé, Voronyezs térségéből. Arról nincs információ, hogy a légierő mellett a szárazföldi erők is akadályoznák a zsoldosok előre haladását. Sőt, reggel a Voronyezs határát védő reguláris katonák letették a fegyvert a Wagner előtt.

A harcok egyelőre Rosztov és Voronyezs megyékre koncentrálódnak. Nagy kérdés, mi lesz, ha a Wagner csoport és azok az alakulatok, melyek hozzájuk átálltak, eljutnak Moszkvába.

Tegnap felkelés indult Oroszország területén a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport által. Reggelre csapataik megszállták Rosztov-na-Donut, majd Voronyezsbe vonultak, ahol dél körül heves harcok indultak. Az FSzB elfogatóparancsot adott ki Prigozsin ellen. Vlagyimir Putyin árulásnak nevezte a zsoldosok akcióit.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...