Putyin rendkívüli beszédet mondott, lázadás tört ki Oroszországban

Putyin rendkívüli beszédet mondott
Kép forrása: AFP

Putyin rendkívüli beszédet mondott, miután lázadás tört ki Oroszországban. Az orosz elnök szerint elárulták Oroszországot.

Televíziós beszéddel jelentkezett Vlagyimir Putyin azután, hogy a Wagner-vezér Jevgenyij Prigozsin az orosz védelmi minisztérium ellen fordult.

“Megvédjük az államiságunkat, az árulástól is. Mert amit most látunk, ez árulás”

– mondta az orosz elnök rövid televíziós beszédében.

“Neonácik és gazdáik ellen küzd Oroszország” “rendkívüli harcot folytat”, amelynek nehéz pillanatában egyesek “személyes ambíciókért árulták el saját hazájukat, népüket” mondta az elnök.

Prigozsin nevét nem említette, viszont magát az általa létrehozott Wagner magánhadsereget (CSVK Wagnera) nagyra értékelte, mondván a fegyveres erők, és a magánhadsereg önkéntesei is “vállt vállnak vetve harcoltak”, “felszabadították Artyomovszkot” – ez Bahmut korábbi és az orosz hírekben jelenleg is használt neve -, “küzdöttek Novoroszijáért” – azaz azokért a területekért, amelyeket Ukrajnából szakítana ki Oroszország.

Putyin láthatóan igyekezett magukat a harcosokat a maga oldalára állítani. Elismerte az ukrajnai harcokban eddig elszenvedett nagy veszteségeiket, megjegyezve, hogy az árulással a harcokban életüket adó katonáikat is elárulták “azok, akik anarchiát” akarnak teremteni mostani akciójukkal.

“Bármilyen belső zavargás halálos veszély államunknak, nekünk, a nemzetnek. Ez hátba szúrása népünknek.”Mindenki, akik tudatosan vállalta mindezt, és zsarolni próbálja az államot, annak “azonnali, elkerülhetetlen büntetéssel kell számolnia, felelnie a törvény és népünk előtt.”

Putyin elismerte, hogy a terrorelhárítási intézkedéseket életbe léptették Moszkvában, a főváros körüli megyében és több más régióban. Nem tagadta, hogy Rosztov-na-Donuban a rend helyreállítása akadozik.

„A Hadsereg főparancsnokaként, az ország polgáraként mindent megteszek, hogy megvédjem az országot, az alkotmányos rendet, a polgárok szabadságát. Az, aki fegyvert emelt fegyveres társaira, elárulta Oroszországot, és felel érte” – mondta az orosz elnök.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...