Videó: Hatalmas vihar tarolja le a fél országot szerda éjszaka

Kiadták a figyelmeztetést: durva időjárás vár ránk

Korábban az Ellenszélen is beszámoltunk arról, hogy már a szerdai nap zivatarokra lehet számítani. Éjszaka 21-22 óra között be is robbant a légkör.

Heves zivatarrendszer érte el Szlovákia felől az északi országrészt. A vihar látványos peremfelhővel, heves villámlás közepette kebelezte be a Dunakanyart, azóta pedig a fővárost is elérte. Szinte másodpercenként villogott az ég, írja az Időkép.

Salgótarjántól Velencéig nyúlik el a zivatlánc, ami tovább mozog délkelet felé. A vihar fél tíz után nem sokkal elérte el Budapestet.

A zivatarban intenzív villámtevékenységet érzékelt az Időkép villámdetektor hálózata. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú riasztást adott ki heves zivatarra és felhőszakadásra.

Dió nagyságú jég Ausztriában

A magyar határtól 65 kilométerre diónyi jéggel érkezett a heves zivatar.

Heves zivatarok tombolnak tőlünk nyugatra, északnyugatra, melyek üllőfelhőzete majdnem egész Ausztriát betakarja és a Nyugat-Dunántúlra is átnyúlik. A felhőszakadással, szélviharral érkező zivatarokat néhol dió nagyságú jégeső kísérte.

Egész héten heves viharokra számíthatunk, legfőképp pénteken

Hatalmas viharokra számíthatunk a héten az országban. Az Időkép szerint év eddigi legnagyobb viharait hozhatja a pénteki hidegfront. Péntekig tart a kánikula, aznap délután érkezik nyugat-északnyugat felől a hőségzáró hidegfront. Már ma is lehetnek heves zivatarok, a cikkből kiderül, hol kell rájuk számítani.

Az Időkép szerint nagy méretű jéggel, szélviharral kísért szupercellákkal roboghat át a péntek délután érkező hidegfront.

A front előtt még forróság lesz, a legmelegebb helyeken 37-38 fok is lehet. A legtöbb előrejelző modell 2000-3000 J/kg konvektív hasznosítható energiával számol, ami combos viharokat vetít előre. Pláne, hogy mindehhez kellő mértékű szélnyírás és nedvesség is fog társulni, így nagy esély mutatkozik szupercellák kialakulására.

Ezeket nagy méretű, akár 5 cm-t meghaladó jég, felhőszakadás és 90-100 km/órát elérő vagy akár azt is meghaladó erejű széllökések is kísérhetik.

A zivatarok várhatóan rendszerbe szerveződve vonulnak majd át az országon nyugatról kelet felé, a késő délutáni, kora esti órákra a keleti tájakat is elérik.

A front több fokos lehűlést hoz, szombaton az ország nagy részén már 30 fok alatt maradunk. Az ország keleti felén további zivatarok jöhetnek, a Dunántúlon pedig az északi-északnyugati szél lehet ezen a napon erős, viharos, viszont itt csapadékra már nem kell számítani.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...