Hatalmas viharokra számíthatunk, már ma leszakad az ég

Időjárás: hidegcsepp okozhat záport, zivatart
Kép forrása: MTI

Hatalmas viharokra számíthatunk a héten az országban. Az Időkép szerint év eddigi legnagyobb viharait hozhatja a pénteki hidegfront. Péntekig tart a kánikula, aznap délután érkezik nyugat-északnyugat felől a hőségzáró hidegfront. Már ma is lehetnek heves zivatarok, a cikkből kiderül, hol kell rájuk számítani.

Az Időkép szerint nagy méretű jéggel, szélviharral kísért szupercellákkal roboghat át a péntek délután érkező hidegfront.

A front előtt még forróság lesz, a legmelegebb helyeken 37-38 fok is lehet. A legtöbb előrejelző modell 2000-3000 J/kg konvektív hasznosítható energiával számol, ami combos viharokat vetít előre. Pláne, hogy mindehhez kellő mértékű szélnyírás és nedvesség is fog társulni, így nagy esély mutatkozik szupercellák kialakulására.

Ezeket nagy méretű, akár 5 cm-t meghaladó jég, felhőszakadás és 90-100 km/órát elérő vagy akár azt is meghaladó erejű széllökések is kísérhetik.

A zivatarok várhatóan rendszerbe szerveződve vonulnak majd át az országon nyugatról kelet felé, a késő délutáni, kora esti órákra a keleti tájakat is elérik.

A front több fokos lehűlést hoz, szombaton az ország nagy részén már 30 fok alatt maradunk. Az ország keleti felén további zivatarok jöhetnek, a Dunántúlon pedig az északi-északnyugati szél lehet ezen a napon erős, viharos, viszont itt csapadékra már nem kell számítani.

Szerdán is viharos idő lesz

A szerdai nappal kapcsolatban az Időkép azt írja: kedvezőek a légköri feltételek a szupercellák kialakulásához. Szélvihar, felhőszakadás, jégeső kísérheti őket.

A hét hátrelévő részében egyre nagyobb eséllyel jöhetnek zivatarok, köztük heves zivatarok. A legélesebb helyzetnek a pénteki nap mutatkozik, amikor is többfelé alakulhatnak ki heves jégesővel, felhőszakadással és szélviharral kísért zivatarok, szupercellák.

A szupercellák számára azonban már ma is kedvezőek lesznek a feltételek, konvekvít hasznosítható energia (CAPE) és szélnyírás is bőven rendelkezésre fog állni.

A friss előrejelzések szerint elsősorban az Északi-középhegység térségét, valamint a Duna-Tisza közét vehetik célba a heves zivatarok, este pedig a Dunántúlra is befuthat nyugat felől egy zivatarrendszer.

A legerősebb zivatarokat felhőszakadás (rövid idő alatt 30-40 mm), akár 90 kilométer/órát meghaladó széllökések, valamint 2-3 centi átmérőjű jégeső kísérheti.

A várható heves esmények miatt az European Storm Forecast Experiment (ESTOFEX), Európa vezető viharjelző szervezete 2-es fokozatú figyelmeztetést adott ki hazánk majdnem teljes területére.

illusztráció
ESTOFEX előrejelzése

További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...