Védekezés a monília ellen: ezt kell tenned, ha jövőre meg akarod védeni a fáidat

A monília egy rendkívül pusztító gombabetegség, amely elsősorban a meggy- és cseresznyefákat veszi célba. A hosszú, párás, hűvös tavaszi időjárás rendkívül kedvező a moníliafertőzés kialakulása szempontjából. Ha egy fa moníliával fertőzött lesz, akkor könnyen lehet, hogy egyáltalán nem lesz rajta termés.

 

Érdemes eleve toleráns fajtát ültetni

 

Ha most szeretne a kertjébe meggyfát telepíteni, akkor érdemes eleve olyan típust választani, amely toleráns a virágfertőzéssel és a vesszőfertőzéssel szemben egyaránt. A Csodakertész Barna Faiskolától vásárolhatsz meggyfákat akár online is. A Csengődi, az Érdi jubileum és a Cigánymeggy 59 egyaránt jó választás ilyen szempontból. Jó lehet még a Feketicsi meggy is.

 

Ezt lehet tenni a meglévő fákkal

 

Ha már van meggyfája, és szeretné megtartani, termőre fordítani, akkor a típusától függően ez komoly kihívást jelenthet.  A monília ellen a virágzás idején szükséges védekezni. Aki ezt elmulasztja, az könnyen találkozhat a fáján teljesen elhalt ágvégekkel. A probléma tovább gyűrűzhet annál, minthogy az adott évben nem lesz termés: akár az egész fa elpusztulhat!

 

A beteg, elhalt ágrészeket tíz centiméteres egészséges ágrésszel együtt kell mihamarabb lemetszeni. A metszési felület olyan, mint egy nyílt seb a fán, ezért azt sebkezelő szerrel be kell fedni.

 

Fontos, hogy a fás részek csonkolását tavasz végén és a nyáron is folyamatosan végezni kell. Nem javasolt heteket várni a dologgal, de még napokat sem. A gomba ugyanis egyre nagyobb ágrészt fog megfertőzni, és végül elérheti a fa törzsét is. Ez pedig már visszafordíthatatlanul a fa pusztulását vonhatja maga után.

 

Virágzás utáni teendők

 

Amennyiben az időjárás újból párásra, hűvösre fordul, akkor a virágzást követően érdemes biológiai készítményeket bevetni a monília ellen. A tejsavó és Chitopron három százalékos oldatával lehet permetezni a meggyfákat a reggeli vagy az esti idősávban.

 

Ezek a megelőzési lehetőségek működhetnek

 

A Scudo biostimulátor olyan biogazdálkodásban engedélyezett szer, amely hatására a növény természetes ellenálló képessége komoly mértékben megnövekszik. A Scudo aminosav tartalma rögvest fel tud szívódni a lombon keresztül, a réz pedig a szállítószövetekbe jut.

 

A réz a szövetekben és nem a lombfelszínen fejti ki jótékony hatását. Így a kezelést követően a gomba- és baktériumos betegségek egyáltalán nem fogják tudni megtámadni szeretett meggyfánkat.

 

A tejsavó vizes oldata szintén gombaölő hatással rendelkezik. Nem csak a meggyfát támadó monília ellen hatásos fegyver, hanem a paradicsom gombás betegségeire is jó.

 

Érdemes Chitopronnal együtt permetezni meggy esetén a monília elleni minél eredményesebb védekezés érdekében. A Scudo és a tejsavó váltogatva, 10-12 napos fordulóval használva nagyon jó megelőzési módszernek bizonyul. Ugyanakkor a két készítményt szigorúan tilos összekeverni.loading...