A Momentum összeállt a Fidesszel a DK ellen az országgyűlésben

Momentum összeállt a Fidesszel a DK ellen az országgyűlésben.

Váratlan esemény történt ma az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságában. Ma a Fidesszel szavazott Szabó Szabolcs, a Momentum-frakció tagja. A Lex-Varga Ferenc a DK-hoz csatlakozott független képviselő, és így a Demokratikus Koalíció megszólalási lehetőségét, jogkörét korlátozza.

A Fidesz már akkor keresztbe tett a DK-nak, amikor a Jobbikból kilépő, és a Gyurcsány Ferenc által vezetett frakcióhoz csatlakozó Varga Ferencet nem engedte be a Demokratikus Koalíció képviselőcsoportjába.

A roma polgárjogi harcos azóta be is lépett a DK-ba. A legnagyobb ellenzéki párt támadása ma folytatódott. A Fidesz azt javasolta az Igazságügyi Bizottságban, hogy Varga Ferencnek a DK ne adhasson át megszólalási lehetőséget a saját időkerete terhére. Például, ha a DK-nak két kérdést van lehetősége feltenni, abból az egyiket ne adhassa át Vargának. Ez az új szabály – a Lex Varga Ferenc – jelentősen korlátozza a DK döntési önállóságát, és a képviselő felszólalási lehetőségeit.

Megdöbbentő, hogy a bizottságban ezt a javaslatot Szabó Szabolcs, a Momentum-frakció tagja is megszavazta a Fidesszel együtt. Néhány napon belül a Momentum másodszor támogatta a Fideszt. Nemrég a Fővárosi Közgyűlésben szavazták meg – az MSZP-vel és a Párbeszéddel együtt -, hogy Orbán oligarchája, Garancsi István, bár lejárt a szerződése, tovább hirdethessen Budapest köztéri oszlopain. Akkor ezt még a fővárosi DK-frakció és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester megakadályozta. Később Orbán ebbe is belenyúlt, és a vészhelyzetre való tekintettel érvényesnek tekintette Garancsi szerződését. Egy hét alatt kétszer szavazott együtt a Momentum a Fidesszel.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...