Akkorát emel az adón a Fidesz, amitől egész Európa megrökönyödne

Fotó: Ellenszel.hu

Akkorát emel az adón a Fidesz, amitől egész Európa megrökönyödne. Európa egyik legdrágább üzemanyagát tankolhatják a magyarok jövőre a Fidesz adóemelése miatt. Mi lenne most velünk, ha a Fidesz nem hangoztatja tavaly márciusban, hogy kormányváltás esetén a baloldal adókat emelne?

A kormány egy európai uniós szabályra hivatkozva 2024 január elejétől jelentősen megemeli a hazai üzemanyagok jövedéki adóját. A hivatalos indoklás szerint Magyarország már évek óta kockáztatta a kötelezettségszegési eljárást azzal, hogy az uniós szintnél alacsonyabban határozta meg a jövedéki adó szintjét.

Jövőre teljesítenünk kell az uniós előírást, ezért a jövedéki adó szintjét az uniós minimumszinthez igazítjuk – állt a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében.

Az állítás a Portfolio szerint csak részben igaz, ugyanis akkorát gyengült a forint az elmúlt években, hogy már valóban nem teljesítjük az uniós minimumkövetelményeket, amely

  • a benzin esetében 0,359 euró,
  • a gázolajnál pedig 0,33 euró literenként.

A jelenlegi, 370 körüli forintárfolyam mellett a benzin után 0,324, a gázolaj után pedig 0,298 euró adót fizetünk, amely előbb vagy utóbb tényleg eljárást vont volna maga után.

Az ugyanakkor nem igaz, hogy ekkora emelés szükséges az uniós követelményeknek való megfeleléshez.

Ugyanis az az adómérték, amit a kormány 2024-re meghatározott,

  • a benzin esetében 152,55 (ha a Brent 50 dollárnál olcsóbb, akkor 157,55)
  • a gázolajnál pedig 142,9 (ha a Brent 50 dollárnál olcsóbb, akkor 152,9) forint literenként,

ez pedig egészen 420 forintos euróárfolyamig elegendő.

Ezzel kapcsolatos érdekesség, hogy a kormány 2022 végén derogációt kért az Uniótól az adóemelésre. Ugyanis a vonatkozó szabály szerint mindig az előző év októberi árfolyamot kell figyelembe venni az adó szintjének meghatározásakor. 2022. október első munkanapján pedig 422 forint volt az euró árfolyama. A 2024-es emelést majd az idei októberi árfolyam alapján kellene meghatározni, amelyet még nem tudunk, de aligha lesz 420 forint. Az is furcsa, hogy a kormány akkor sem emelt adót, amikor 2020-ban és 2021-ben is magasabb volt az árfolyam 330 forintnál.

Mivel a 2024-es költségvetést a kormány 385-ös forint-euró árfolyammal tervezte, így az adótörvényben most bemutatott összegek

  • a benzin esetében 0,396,
  • a gázolajnál 0,371 eurós szintet jelentenek,

ami magasabb, mint az uniós minimum.

A januártól érvénybe lépő emelés következtében tehát a benzin jövedéki adója literenként 120 forintról 152,55 forintra nő (+32,55 forint), a gázolajnál pedig 142,9 forintra emelkedik az összeg 110,35 forintról, ráadásul mindehhez még hozzájön a 27 százalékos áfa is – így ami az autósokat talán leginkább érdekli:

összesen literenként 41,3 forintos drágulással számolhatunk jövőre az üzemanyagok árában.

A benzin tekintetében a várható drágulás ellenére sem fog a kontinens élmezőnyéhez tartozni a magyar ár, bár alapvetően szinte csak olyan nyugati országok állnak felettünk a rangsorban, ahol az egy főre jutó GDP-növekedés és a lakosság átlagos keresete is jóval a magyaroké fölött van.

A dízel esetében már csúnyább a kép – ha most eszközölnék a 41,3 forintos áremelést, akkor csak olyan országok lakosai szembesülnének olcsóbb gázolajárakkal a kutakon, mint Franciaország, Belgium, Finnország és Svédország.

Az összehasonlítás szempontjából azonban nyilván a földrajzi elhelyezkedés miatti hasonló makrogazdasági kilátásokkal rendelkező, régiós országok árai a mérvadóak – meg persze azért is, mert ezekbe az országokba könnyebben meg tudja oldani a magyar autós, hogy kiugorjon tankolni, ha olyan nagy az árkülünbség.

Márpedig most úgy néz ki, hogy 2024 januárjától ez lesz a helyzet.

Ha a mostani környezetben történne ugyanis a hat hónap múlva esedékes áremelkedés, akkor a benzin esetében literenként több, mint 31 forintot verne a magyar ár a dobogó második fokán lévő Szlovákiára, és ha egy átlagos autó benzintartáját 50 literesnek tekintjük, akkor az is elmondható, hogy itthon egy tankolásnál több mint 6000 forinttal kéne többet fizetni, mint egy román kúton.

Hasonló a helyzet a dízel esetében is. Itt alapvetően alacsonyabb bázisról érkezik az ugyanakkora, 41,3 forintos növekmény. Ha a mostani árakat vesszük alapul, akkor a második helyezett Ausztriához képest literenként 47,2 forinttal, azaz 8,6 százalékkal drágább lehet a tankolás januártól Magyarországon.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...