Politikai haszonszerzésre használja a diákokat a Momentum

Az újabb és újabb kordonbontások azt mutatják, hogy a Momentum megpróbál felkapaszkodni a diáktüntetésekre. Most már nyíltan akcióznak a diákok demonstrációira csatlakozva. Kérdés, hogy ez jó-e, vagy inkább árt a pedagógusok és diákok szándékainak.

A Momentum és Hadházy Ákos ismét egymásra talált. A parlamenti ciklus kezdetén Hadházy még arra akarta rávenni a Momentumot, hogy ne tegyék le az esküt, emiatt majdnem meghiúsult, hogy megalakuljon a liberális párt első országgyűlési frakciója. (Később Hadházy is letette az esküt, és azóta is bejár szavazni a parlamentbe.)

A Momentum és Hadházy közös kordonbontási manővere az Orbán-rendszer szimbolikus alapjainak támadása. Sokak számára hiteles és izgalmas vállalkozás ez, még ha a sokadik ugyanolyan akciót egyre nehezebb lesz vonzóvá tenni a nyilvánosság, de főleg a szavazók számára, amikor három millió magyart az infláció és a megélhetési válság sújtja.

A probléma az, hogy mindez rátelepült a diákok tiltakozó megmozdulásaira. Eddig arról volt szó, hogy az oktatás jövőjéért aggódás civil történet, ne telepedjenek rá a pártok. Senki ne vigyen pártzászlót, és ha már odamennek egy tüntetésre, a politikusok maradjanak csendben.

A Momentum ezt a „paktumot” rúgta fel azzal, hogy egyértelműen politikai hasznot akar húzni a diákok tüntetéséből. Egyszer csak ott vannak a momentumos politikusok, és onnantól kezdve egészen más irányt vesznek az események.

Lehet, hogy egy szülő, aki elengedi a kiskorú gyermekét békésen, de határozottan tüntetni, nem örül annak, hogy estére a gyereket megverhetik, lefújhatják gázsprayvel, mert momentumos politikusok cselekedeteire mozdulnak a rendőrök.

Meglehet, a Momentum a diákokat maga előtt tolva, őket felhasználva akar erőszakot kicsikarni a rendőrökből.

De a civil tüntetés már régen nem civil. Az is egy út, csak akkor azt ki kell mondani.

És ha lehet, ne folyjon vér a pesti utcán.

loading...