Az alacsony nyugdíjjal rendelkezők ezt alaposan olvassák el

Minimálbér: ennyi marad nálunk a levonások után.
Fotó: Ellenszel.hu

A nyugdíjasok számára az élet már eleve nehéz Magyarországon. Különösen azoknak, akiknek csak a minimálbérnél kevesebb jut havonta. 5 pénzügyi tanácsot szedtünk össze az alacsony nyugdíjjal rendelkezőknek, amelyek segíthetnek nekik, hogy jobban megtervezhessék és kezelhessék a pénzüket.

  1. Készítsen költségvetést! Fontos, hogy tisztában legyen azzal, hogy mennyit költhet havonta. Rendszeresen jegyezze fel a kiadásait és jövedelmét, hogy könnyebb legyen nyomon követni, hogy hova megy el a pénze. Így elkerülheti a felesleges kiadásokat, és a pénzével hatékonyabban gazdálkodhat.
  2. Tervezze meg a vásárlásait! Készítsen listát, és figyelje az élelmiszerboltban figyelje a kedvezményeket, akciókat! Ha nagy kiszerelésű terméket talál, jó áron, szövetkezzen a szomszédaival, családtagjaival, és dobják rá össze a pénzt közösen! Így pont annyi kell belőle, amennyi elég, és a költségek is eloszlanak az alacsony nyugdíjjal rendelkezők között. Magyarul: mindenki jól jár.
  3. Ne szégyelljen segítséget kérni, ha szüksége van rá. A családjától, barátaitól vagy a helyi közösségétől kérjen tanácsot. Vannak az idősek számára létrehozott segélyek, amelyek mind pénzügyi, mind étkeztetési- és tárgyadományokat foglalnak össze. Törvényben foglalt kötelessége az államnak a rászorulókat támogatni, a szociális étkeztetést megszervezni.
  4. Keresse fel a helyi önkormányzatot! Nem biztos, hogy azonnali segítséget tudnak nyújtani, de segíthetnek felvenni a kapcsolatot olyan civil szervezetekkel, amelyek a térségben foglalkoznak idősek segítésével. Ilyen például a Máltai szeretetszolgálat.
  5. Gondolja át az elmúlt 13 évet! Mennyit változott az anyagi helyzete Önnek és családjának? Készítsen erről egy személyes leltárt, a legközelebbi választásokon pedig válasszon ennek megfelelően pártot és képviselőt!

Amennyiben ezt a cikket interneten olvassa, itt talál 5 olyan tanácsot, amivel megvédheti magát a csalóktól a világhálón. Ha egy olcsó receptet keres, ami kiadós és finom, ajánljuk ezt:

loading...