A nyugdíjasokat felültetik ezek a csalók: így kerülheted el a bajt

Nyugdíjasokat vernek át a csalók.
forrás: nepszava.hu

Az internetes csalások áldozatai között sajnos gyakran szerepelnek idősebb emberek is, akiknek kevés tapasztalata van az online világgal kapcsolatban. Az alábbiakban öt konkrét esetet említünk, amelyekben nyugdíjasokat vertek át internetes csalók.

  1. A phishing támadások egyik gyakori formája, hogy az áldozat egy e-mailt kap egy látszólag megbízható forrástól, amelyben kérik, hogy adja meg a banki adatait vagy más személyes információit. Egy idős hölgynek például egy ilyen e-mailt küldtek, amelyben a bankjától származónak tűnő címről kérdezték, hogy „nem szokott-e problémája lenni a számlájával”. Az e-mailben egy linket is mellékelték, amelyre rákattintva az áldozat azonosító és jelszó adatokat adott meg, amelyekkel a csalók hozzáfértek a számlájához. A bankok nem küldenek ilyen e-maileket.
  2. Az online áruházakban vásárlás során is figyelni kell a csalásokra. Egy idős úr például egy ismert webáruházban vásárolt egy tabletet, amelynek árát két részletben fizette ki. Azonban a csomagban egy olcsó, használt telefon volt csak, és az eladói fiók hamarosan eltűnt a webáruház oldaláról. Érdemes sok jó értékeléssel bíró eladótól vásárolni, olyantól pedig, akinek csak rossz értékelései vannak, vagy még nincs értékelése, egyáltalán ne vegyünk semmit.
  3. A „Microsoft technikai támogatás” csalások is gyakran célozzák az idősebb embereket. Egy idős hölgy például egy telefonos hívást kapott egy embertől, aki azt állította, hogy a Microsoft számítógépes rendszerében vannak problémák. Az áldozat engedelmeskedett az utasításoknak, letöltött egy programot és megadta a személyes adatait is. Azonban a program egy trójai vírust tartalmazott, amely lehetővé tette a csalóknak, hogy hozzáférjenek az áldozat személyes adataihoz.

Néha a szerelem is veszélyes

  1. Az online társkeresős csalások is jelentős károkat okozhatnak. Egy idős hölgy például egy társkereső oldalon ismerkedett meg egy férfival, aki hamarosan azt kérte, hogy küldjön neki pénzt egy „üzleti befektetéshez”. Az áldozat több millió forintot küldött el a férfinek, de azóta sem hallott róla.
  2. Az utazási csalások is gyakoriak az interneten. Egy idős pár például egy olcsóbb nyaralást talált egy ismeretlen oldalon, amelyről azt hitték, hogy megbízható. Azonban, amikor megérkeztek a szállodába, kiderült, hogy az egész oldal csalás volt, és az általuk fizetett pénz eltűnt. Érdemes mindig a szálloda hivatalos oldalán található elérhetőségeken kommunikálni, vagy olyan rendszereket használni, mint a Booking, amely biztonságos szálláshelyeket kínál.

Hogyan előzhetjük meg a bajt? Miként védhetjük meg a nyugdíjasokat?

Az internetes csalások nagyon változatosak, és a nyugdíjasoknak különösen fontos, hogy legyenek óvatosak az online tevékenységeik során. Az ilyen típusú csalások megelőzése érdekében javasolt, hogy ne osszanak meg személyes adatokat ismeretlenekkel, figyeljenek a weboldalak hitelességére, és ne fizessenek előre olyan termékekre, amelyekről nem tudják, hogy megbízható forrásból származnak. Emellett javasolt az online fizetési rendszerek biztonságos használata és a számítógép védelme is. Az óvatosság és a biztonságos online viselkedés kulcsfontosságú ahhoz, hogy elkerüljük az internetes csalások áldozatává válást.

Ha pedig ezt látják az interneten, véletlenül se kattintsanak rá, ugyanis ezzel is átverhetik a nyugdíjasokat.

loading...