Orbán vörös, mint a rák: Ferenc pápa beszólt neki a Karmelitában

Visszasírja az ország az előző miniszterelnököket.
OV Facebook-oldala.

A 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus után ismét Magyarországra érkezett Ferenc pápa. Az egyházfő pénteken Novák Katalinnal és Orbán Viktorral találkozik, később beszédet mond a Bazilikában.

Ferenc pápa péntek reggel pár perccel 10 óra előtt érkezett meg a budapesti repülőtérre, ahol Szijjártó Péter külügyminiszter, Erdő Péter bíboros és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes várta.

Ferenc pápa beszéde elején Budapestről beszélt, József Attila Dunánál című verséből idézett. „Budapest a hidak, a szentek és a történelem városa” – mondta az egyházfő. A pápa felidézte Budapest történelmét, egészen a középkortól a második világháborúban történtekig. „Budapest egy olyan ország központja, ami ismeri a szabadság értékét.” Külön megemlékezett Budapest 150. születésnapjáról is.

A pápa szerint végig kell néznünk, ahogy a békének leáldozott: mostanra megjelent az ítélkezés, a vádak, a kommunikáció hangneme pedig elmérgesedett. Ferenc pápa szerint visszafejlődünk egy „háborús infantilizmusba”, ezért olyan nemzetférfiakra van szükség, akik képesek egységet alkotni, ahelyett, hogy az árkokat mélyítenék tovább.

A beszédben azt mondta, hogy konfliktusok helyett harmóniára van szükség. „Egy olyan Európára gondolok, ami nem válik önmaga túszává” – mondta.

„Budapest a szentek városa” – a pápa beszélt Szent Istvánról, „aki akkor élt, mikor a keresztények Európában egy közösségként éltek”. Szerinte Szent Istvánt az őszinte keresztényi szeretet vezette, mikor utódjának a szeretetről írt.

„Az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő”

– idézte Szent István fiához intézett intelmeit a pápa.

„Jónak lenni jó, és jobb adni mint kapni” – mondta magyarul Ferenc pápa. Ferenc pápa többször is idézett az Alaptörvényből, főleg azokat a részeket emelte ki, amik a népek és népcsoportok békés együttélésére utal. Megköszönte a magyar egyházi vezetők munkáját, akik szerinte élen járnak az egyházi munkában.

„Isten, áldd meg a magyart” – zárta beszédét magyarul a pápa, aki mondanivalójában Orbán Viktor hírhedt tusnádfürdői eseményén elhangzottakra célzott.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...