Parragh ismét megszólalt, most képviselőket hülyézett le

Parragh ismét megszólalt, most képviselőket hülyézett le
Kép forrása: MTI

Parragh ismét megszólalt, most képviselőket hülyézett le a hvg.hu szemléje szerint.

„Ezek olyan hangok, amikkel igazából nem érdemes foglalkoznunk”

– ezt mondta Parragh László, a kormánnyal jó kapcsolatot ápoló Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a kormánypárti Hír TV-ben arra a felvetésre, hogy sokak szerint indokolt lenne eltörölni a vállalkozások kötelező kamarai hozzájárulását.

Mint ismert, a cégeknek nem kötelező a kamarai tagság, azonban nem tagdíjként, hanem hozzájárulásként évi 5000 forintot kell befizetniük az MKIK-nak. Ezt a befizetést ráadásul tavaly január óta nem is akárhová, hanem a miniszterelnök veje, Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Gránit Bank számlájára kell utalni.

A kamarai nemtagdíj kötelező fizetése időről időre vitatémává válik, a vállalkozások gyakran nehezményezik a fizetési kötelezettséget.

Parragh szerint azonban nem erről kell beszélni. Szerinte inkább arra érdemes gondolni, hogy

  • az iparűzési adó az elmúlt években a felére csökkent,
  • a munkába autózást jobban támogatják,
  • vagy hogy a Széchenyi-kártyában is milyen lehetőségeik vannak a vállalkozóknak.

Parragh egyes parlamenti képviselőknek is odaszúrt, szolidan lehülyézve őket. Bár neveket nem említett, a kormánnyal ápolt, jó viszonya miatt aligha fideszes vagy KDNP-s politikusokra gondolt, amikor azt mondta:

„Van néhány gyenge képességű politikus a parlamenti patkóban, aki nem érti azt, hogy mit jelent az, hogy gazdaságszervezés. Segítünk nekik megtanulni.”

Parragh szerint nem kell uniós minimálbér, mert kell az olcsó magyar munkás

Korábban is voltak botrányos kijelentései. Például azt, amikor kijelentette: nem fogja támogatni az uniós minimálbért a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), mert az egy versenyképességi előny elvesztését jelentené – jelentette ki a Népszava tudósítása szerint Parragh László, az MKIK elnöke a minimálbér aktuális kérdéseiről szervezett csütörtöki konferencián.

„A versenyképességünk egyik alapja ma még mindig az olcsó munkaerő. Változtatni kell rajta, tudjuk a recepteket. De hogy bemenjünk egy olyan uniós rendszerbe, ahol nem mi mondjuk meg, mint szakszervezetek, mint munkaadók, hanem valaki más, kívülről, hogy mekkora legyen a bér növekedése, a minimálbér, az számunka 2030-ig, amíg az uniós átlagot el nem érjük, biztosan nem elfogadható”

– fogalmazott az Orbán Viktor egyik fő tanácsadójaként is ismert kamarai elnök.

Ma már nem mi hozzuk be az olcsó szlovák munkaerőt, hanem az olcsó magyar munkaerő megy ki Szlovákiába. Romániában, főleg a Partiumban ma már a munkaerő ára magasabb, mint nálunk Kelet-Magyarországon, tette hozzá.

Az Európai Parlament nemrég fogadta el az uniós minimálbérről szóló irányelvet, amelynek lényege, hogy a tagállamoknak a helyi költségeket és bérszinteket figyelembe véve garantálniuk kell a tisztességes megélhetést biztosító minimálbért. A KSH legfrissebb adatai szerint augusztusban a bruttó átlagbér 497 200, a bruttó mediánbér pedig 402 200 forint volt. Ez alapján a minimálbérnek 241- 248 ezer forint körül kellene lennie. Jelenleg a bruttó minimálbér azonban csak 200 ezer forint, ami a jelenlegi 410 forintos euróárfolyam mellett 488 eurót ér, amivel már csak Bulgáriát előzzük az unióban.

Parragh László szerint azonban Magyarországon az elmúlt években lényegesen gyorsabban nőttek a bérek, mint a hatékonyság vagy a termelékenység, ezt pedig nem bírja sokáig egy gazdaság. Ha a béremelések költségét nem tudják kitermelni a cégek, elbocsátják a dolgozókat. Azt is közölte: nem értenek egyet azzal sem, hogy a minimálbér adómentes legyen.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...