A Fidesz törvényt módosít Marsi Anikó miatt

Marsi Anikó most újra furcsa dolgot tett.

„A Fidesz gyáva módon siet Marsi Anikó, Gönczi Gábor és a többi propagandista megsegítésére: az érdekükben most éppen a Büntető Törvénykönyvet akarják módosítani” – írja a Facebookon Dr. Czeglédy Csaba.

A DK politikusának bejegyzése:

„A Fidesz két politikusa tegnap egy olyan Btk. módosítás tervezetet nyújtott be az Országgyűlésnek, amit ha megszavaznak, akkor a lakájmédia szereplőit sokkal nehezebb lesz felelősségre vonni. A módosítás lényege, hogy

nem lesz büntethető rágalmazás miatt, aki a cselekményt közügyek szabad megvitatása körében sajtótermék vagy médiaszolgáltatás útján követi el.

(A linket kommentbe beteszem.)

A szokásos fideszes trükközés lényege, hogy a módosított szabályozást a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell,

ugyanis a Btk. kimondja (2. §) , hogy ha a cselekmény elbírálásakor hatályban lévő új büntető törvény szerint a cselekmény már nem bűncselekmény, akkor az új büntető törvényt kell alkalmazni.

Azaz hiába van folyamatban több büntetőeljárás többek között a TV2 „vérprofi televíziós újságíróival” vagy éppen az Origo főszerkesztőjével szemben például dr. László Imre, újbudai polgármester vagy az én megrágalmazásom miatt, követelni fogják az új szabályozásra hivatkozással, hogy mentse fel őket a bíróság.

Ócska hazugság, amivel a Fidesz politikusai érvelnek, hogy „a sértett sajtó-helyreigazítási eljárás, illetve személyiségi jogi per útján is jóvátételt nyerhet mind erkölcsi, mind anyagi értelemben.”

Egy sajtóperes eljárás másfél – két évig, egy személyiségi jog per kettő – két és fél évig tart jobb esetben. Senki nem emlékszik már arra és sok esetben érdektelen is, milyen hazugságot írt meg évekkel korábban az Origo, a Pestisrácok vagy mondott be a TV2.

Ráadásul az anyagi jóvátétel vonatkozásában azon megy a jogi vita, hogy mondjuk a személyiségi jogaimat tizedjére megsértő Origo háromszázezer vagy négyszázezer forint sérelemdíjat fizessen-e. A jelenlegi szabályozás semmilyen módon nem tartja vissza a fideszes propagandasajtót a hazudozástól. Érdemi következmények nélkül maradnak tetteik. Ráadásul már ott tartanak, hogy bírósági végrehajtási eljárásokat kell indítani velük szemben annak érdekében, hogy a jogerős bírósági ítéletek szerinti helyreigazítási szövegeket közzétegyék. A TV2 pedig inkább fizeti a büntetéseket, csak hogy ne kelljen élő adásban bocsánatot kérniük Juhász Pétertől.

A büntetőeljárásokat többen végső eszközként vettük igénybe abban bízva, hogy ez majd talán visszatartja az elkövetőket. Nem így történt.

A cikkek már nem tartalmazzák, ki írja őket, a rendőrség a bíróság utasításai ellenére nem folytat érdemi nyomozást annak feltárására, ki írta az adott cikket, ki adott neki erre utasítást, ki döntött a közléséről, továbbá a propagandatermékek kiadói rendszerint azt nyilatkozzák igazmondás terhe mellett, hogy fogalmuk sincsen arról, hogyan keletkezett az adott cikk.

Azonban – és szerintem ez lehet a mostani törvénymódosítás oka –- dr. Litresits András barátommal idén áttörést értünk el a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, ugyanis egyrészt köteleztettük az Origot, hogy ne törölhesse az engem rágalmazó cikket sem a honlapjáról, sem a közösségi oldaláról, másrészt az eljáró bíró helyt adott az indítványunknak: igazságügyi szakértőt rendelt ki annak megállapítására, ki írta a rágalmazó cikket, milyen belső levelezés volt róla, ki tette ki az Origo honlapjára és közösségi oldalára.

Pár héttel ezelőtt az igazságügyi szakértő megjelent az Origo szerkesztőségében. Nagy volt a pánik. Kénytelenek voltak neki mindenhez belépési jogosultságot adni. Több dologra nem derült fény, mert az Origo törölt minden egy évnél korábbi belső levelezést. Még az úgynevezett log fájlokat is. Azonban a szerkesztőségi rendszert átvizsgálva legalább az kiderült, ki az a személy, aki a cikket nyilvánosságra hozta.

Az sem mellékes továbbá, hogy bár a TV2 vezérigazgatója tanúként azt nyilatkozta, nem tudja, hogyan készülnek a Tények adásai, kik szerkesztik és kinek mi a pontos feladata, nem véletlenül folyik büntetőeljárás Marsi Anikóékkal szemben. Ők egyedüliként nem tudják letagadni, hogy közük van a rágalmazó közlésekhez. Az arcukat adják hozzá. Ráadásul pár hete be is vallották, hogy

a munkájuk nem csak annyi, hogy felmondnak néhány előre megírt mondatot, hanem újságíróként részt vesznek a szerkesztői munkában.

Bárhogyan is lesz, nem adom fel, küzdök tovább ellenük.”


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...