Még mindig Magyarország veszi legdrágábban az orosz gázt

Orbánnak szólt be a Magyar Nemzet.

Még mindig Magyarország veszi legdrágábban az orosz gázt

Olcsó eddig sem volt, de januárban már 30 százalékkal alacsonyabb volt az uniós átlagár. Bulgária 26, Olaszország 47 százalékkal veszi kevesebbért az oroszoktól a földgázt. Fejezetek az „Olcsó Orosz Földgáz Mítosza” című tudományos-fantasztikus valóságból.

Január volt zsinórban a negyedik olyan hónap, amikor az adatot közlő uniós országok közül hazánkba érkezett a legdrágábban az orosz földgáz

írja a G7. Csehországba jelenleg is a magyar ár negyedéért érkezik az orosz gáz.

A gáz tőzsdei ára jelentősen csökkent az elmúlt hónapokban, így az importárak is alacsonyabbak lettek Európa-szerte. Ezt a trendet azonban a magyar földgázimport nem látszik követni. Magyarország 2022-ben is sokkal drágábban kapta az orosz gázt más országoknál, és egyelőre úgy tűnik, ez 2023-ban is így marad.

A köbméterenként 556 forintos átlagár az uniós átlagnál közel 30 százalékkal magasabb,

de – ahogy a G7 írja – még a második legdrágábban vásárló szlovákok is csak 491 forintot fizettek egy köbméternyi orosz importgázért.

Az átlagos importár nem csak a magyar állami szereplők vásárlásait tartalmazza, hiszen az MVM-en kívül bármely kereskedő vásárolhat gázt Oroszországból. Azonban a szerződésekből ismert információk és a vezetékek áramlási adatai alapján az állam részesedése valószínűleg a 90 százalékot is meghaladja az orosz gázimportból. Így a kedvezőtlen állami megállapodások alaposan megdobják az orosz importgáz átlagárát.

Az állami beszerzéseknek jelenleg két része van, az egyik az MVM és a Gazprom közötti, 2021 őszén véglegesített szerződés, amelyről annyit tudunk, hogy két hónapos eltolással követi a holland tőzsdei árat. A másik a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter által nyár végén letárgyalt különmegállapodás, melynek értelmében a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség – és nem az MVM – további 700 millió köbméter gázt hoz be az országba.

A G7 információi szerint erre a mennyiségre fixen a kifejezetten magas nyári árat rögzítették, és mivel azóta csökkent az MVM vásárlásait is meghatározó tőzsdei ár, ez az utólag letárgyalt többletmennyiség felfelé húzta az átlagos importárat is.

A G7 ugyanakkor hozzáteszi, az orosz importgáz – ellentétben azzal, amit a miniszterelnök is rendszeresen hangoztat – olcsó korábban sem volt, az többnyire a nyári külön megállapodás előtt is meghaladta az uniós átlagot.

loading...