Az egészségügyi államtitkár halomra büntetné az orvosokat

Az egészségügyi államtitkár megbüntetné az orvosokat.
grafika: ellenszel.hu

Sikeresnek tartja a háziorvosi ügyeleti rendszer átalakítását a belügyminisztériumi egészségügyi államtitkár, Takács Péter. Az RTL-nek azt nyilatkozta, ha szükséges, akkor kötelezni fogják a háziorvosokat havi két esti ügyelet ellátására.

Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a járási tiszti főorvosok olyan leveleket küldtek ki a háziorvosoknak, amelyben a jogszabályban szereplő együttműködési kötelezettségükre hivatkozva arra szólítják fel őket, hogy vállaljanak havonta két alkalommal délután négytől este tízig ügyeletet.

A Népszava értesülései szerint az ellenszegülőket 30 ezer forintól 5 millió forintig terjedő bírsággal és a működési engedélyük visszavonásával fenyegetik meg a határozatban. Ez utóbbi azt jelenti, hogy körzetében sem láthatná el a munkáját az orvos.

Az egészségügyi államtitkár kijelentette, hogy az államnak garantálnia kell a betegek ellátását. A kormányrendeletben pedig benne van a kitétel, hogy a háziorvos havi két ügyelet ellátására kötelezhető. „Ha kötelezés kell hozzá, akkor kötelezni fogunk” – tette hozzá. Takács az RTL-nek azt is mondta, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye mintegy 300 háziorvosából százan jelentkeztek ügyeletellátásra. Ez a szám szerinte elég a rendszer biztonságos üzemeltetéséhez.

Büntetni akar az egészségügyi államtitkár

Arra a kérdésre, hogy mégis miért kell a háziorvosokat pénzbírsággal vagy az engedélyük felfüggesztésével fenyegetni, ha elegen jelentkeztek a rendszer üzemeltetéséhez, Takács Péter azt válaszolta: „Ez nem fenyegetés, hanem normál közigazgatási aktus, hogy 30 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhat az illetékes Kormányhivatal azokra a háziorvosokra, akik nem vesznek részt a kötelező ügyeleti rendszerben ott, ahol ez szükséges.”

Magyarország az egyetlen olyan hely, ahol pénzbírsággal akarják megoldani az egészségügyi ellátórendszer problémáit. Mivel ebben is egyediek vagyunk, talán nekünk lesz igazunk. Büntethetnék még például a várólistákat is, hátha azok is megreguláznák magukat. A fiatal orvosokat is meg kellene korbácsolni, ha nem hazai kórházban helyezkednek el. Hiszen a magyar egészségügy fényűző karriert biztosítana nekik, semmi keresnivalójuk Nyugaton.

Meg kellene büntetni az élelmezési osztályon ülőket, hogy miért csak szeletelt sárgarépát adnak vacsorára egy szelet kenyérrel. Valószínűleg, ha milliókat kéne fizetniük, saját pénzen vennének hozzá kockasajtot és szalámit. Nem a rendszer a hibás, amelyik megszabja a 90ft-os költségkeretet egy vacsorára, hanem az, aki kiadja.

Az iróniát félretéve: nem az orvost kell büntetni, hanem olyan egészségügyi rendszert működtetni, ahol nem lesz kérdés, hogy melyik orvos vállal ügyeletet, és melyikük marad itthon.

loading...