Lemondott a fideszes államtitkár

Kiadták a figyelmeztetést: durva időjárás vár ránk

Lemondott a fideszes államtitkár. A Facebookon jelentette be, hogy szakít a politikával.

„Új utakon, új feladatok felé” – ezzel a címmel jelentette be a Facebookon Fürjes Balázs, hogy távozik a kormányból. Sőt, a politikával is felhagy. Fürjes eddig a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökségen miniszterhelyettes és parlamenti államtitkár volt, ezekről a beosztásairól mond most le, amit a miniszter elfogadott.

Ami pedig az új, immár politikán kívüli munkáját illeti, az kétirányú lesz. Egyrészt – a közelebbről meg nem nevezett – magánszektorból kapott felkérést, másrészt a sport világa is feladatot adhat neki, mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagságát is megpályázza a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) felkérésére.

Fürjes választásáról azt írta: „Az ok egyszerű: több olyan új kihívás is jelentkezik egyszerre életemben, amelyeknek szívesen teszek eleget, ám amelyek sokkal több időráfordítást kívánnak és több külföldi elfoglaltsággal járnak, mint amennyit a nemes, de nagyon kötött, az év nagy részében magyarországi jelenlétet megkívánó miniszterhelyettesi munka lehetővé tesz.”

A magánszektorból érkező felkérésről Fürjes nem árult el sokat, csak annyit írt, hogy „izgalmas városépítési feladatokban való részvételről szól”. Megjegyezte, hogy ez „a terep nem idegen nekem, harmincéves pályafutásom felét töltöttem a vállalati világban vezetőként és egy nagy nemzetközi ügyvédi irodában – most visszatérek oda, ahol korábban sok mindent tanultam és ahol, mindig csapatjátékosként, másokkal együtt már egyszer sikerült szép eredményeket elérnem”.

Ami pedig a NOB-részvételt illeti, arról azt írta: „A kihívások másik része a sport világából talál meg. A Magyar Olimpiai Bizottság felkért arra, hogy pályázzam meg a NOB-tagságot. Ez óriási megtiszteltetés!” Az ő bejelentésével egyidőben már a Magyar Olimpiai Bizottság oldalán is megjelent egy tájékoztatás. Eszerint a MOB elnöksége – Gyulay Zsolt elnök és a magyar NOB-tagok, Schmitt Pál és Gyurta Dániel javaslatára – egyhangú döntést hozott:

a MOB felkéri Fürjes Balázst, a Brisbane 2032 nyári olimpiát előkészítő NOB-bizottság tagját, a 2023-as Budapesti Atlétikai Világbajnokság szervező bizottságának társelnökét, hogy nyújtson be pályázatot a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz, állandó taggá választása érdekében. A pályázatról a NOB saját szabályai szerint hoz majd döntést. Az elbírálás idejére nincs semmilyen kötöttség, a nemzeti olimpiai bizottságoknak és más testületeknek sincs delegálási joga a NOB-ba. Tapasztalati alapon a tagjelölti pályázatok elbírálása akár éveket is igénybe vehet.”


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...