Friss időjárás előrejelzés: éjjel érkezik a hidegfront, itt fog esni

Hatalmas esőzés jön a következő napokban

Friss időjárás előrejelzés: éjjel érkezik a hidegfront, itt fog esni. A java azonban hétfőn jön. Ekkor már egy markáns hidegfront érkezik.

Esővel, záporokkal érkezik a lehűlés első hulláma, néhol az ég is megdörrenhet. A Dunántúlon és északkeleten eshet több eső az Időkép friss időjárás előrejelzése szerint.

A meleg péntek után éjjel nyugat felől megérkezik a lehűlés első hulláma, bár ez még nem lesz olyan jelentős: 4-5 fokkal esnek vissza a maximumok.

A front várhatóan behullámzik fölöttünk, így csak szombat késő délutánra hagyja el hazánkat kelet felé. Felhőzetéből többfelé várható csapadék, eső, záporok formájában, de péntek este északnyugaton, szombat délután helyenként pedig keleten is megdörrenhet az ég. A legnagyobb területen szombat hajnalban, reggel fog esni, napközben már egyre keletebbre tolódik a csapadék, miközben egyre inkább záporos jelleget ölt. Ezzel együtt többfelé feltámad a nyugatira, északnyugatira forduló szél, északon, északnyugaton erős lökések kísérhetik.

A legtöbb csapadék a Dunántúlon és az északkeleti határ közelében hullhat,  itt helyenként 10-20 mm is összegyűlhet, 

ám az ország nagy részén 10, az Alföldön több helyen 5 mm alatt maradhat a csapadékösszeg.

A friss időjárás előrejelzés szerint vasárnap az ország nagy részén hosszabb időszakokra kisüt a nap, csak délutántól kezdődik nyugat felől erős felhősödés. 14 és 19 fok között alakulnak a maximumok, a szél többfelé lesz élénk, erős. Estig csak néhol fordulhat elő zápor, majd éjjel nyugat felől egyre többfelé elered az eső.

A java azonban hétfőn jön. Ekkor már egy markáns hidegfront érkezik esővel, záporokkal, mögötte pedig viharos széllel zúdul majd be a hideg levegő. A hét első két napja tehát kifejezetten szeles, és hűvös időt hoz. Napközben már több helyen a 10 fokot se érjük el, a szél miatt ráadásul még hidegebbnek érezhetjük a levegőt.

Hajnali fagyok szempontjából a kedd és szerda hajnal lehet kritikus. Ezeken a reggeleken ugyanis nagy eséllyel lehetnek fagyok, de ezek mértékét nagyban meghatározza majd a felhőborítottság és a szél erőssége is. A mostani állás szerint az élénkebb légmozgás a legtöbb helyen a gyümölcsfák, veteményesek segítségére siethet, erősebb (-5 fok alatti) fagyok a hidegebb, szélvédettebb északi tájakon lehetnek, de ezt még korán se vegyük biztosra.

loading...