Friss időjárás: Hideg és szélvihar érkezik

Friss időjárás: Hideg és szélvihar érkezik

Friss időjárás: Hideg és szélvihar érkezik. Hamarosan vége szakad a meleg, napos tavaszi időjárásnak. Pont hétvégére.

Hamarosan vége szakad a meleg, napos tavaszi időjárásnak, és ráadásul megint hétvégére romlik el az idő, írja az Időkép.

A napok óta tartó szép tavaszi időt fenntartó zonális áramlás megtorpan, és az Észak-Európa felett még mindig nagy mennyiségben jelen lévő sarkvidéki eredetű légtömeg dél felé zúdul le, és ebből a Kárpát-medence sem fog kimaradni.

Az Időkép szerint lehűlés két lépcsőben érkezik majd:

1, Szombaton jön az első, gyengébbik hidegfront, ami visszább veti a nappali felmelegedést. 20 fokra már ne számítsunk, de nagyon hideg azért nem lesz: 12-18 fok közötti maximumok várhatóak a hétvége során. Szelesebb lesz idő, hisz szombaton a nyugati, vasárnap a délnyugati szelet kísérhetik élénk, erős lökések többfelé. Csapadékra is készülhetünk.

2, A java azonban hétfőn jön. Ekkor már egy markáns hidegfront érkezik esővel, záporokkal, mögötte pedig viharos széllel zúdul majd be a hideg levegő. A hét első két napja tehát kifejezetten szeles, és hűvös időt hoz. Napközben már több helyen a 10 fokot se érjük el, a szél miatt ráadásul még hidegebbnek érezhetjük a levegőt.

Hajnali fagyok szempontjából a kedd és szerda hajnal lehet kritikus. Ezeken a reggeleken ugyanis nagy eséllyel lehetnek fagyok, de ezek mértékét nagyban meghatározza majd a felhőborítottság és a szél erőssége. A mostani állás szerint az élénkebb légmozgás a legtöbb helyen a gyümölcsfák, veteményesek segítségére siethet, erősebb (-5 fok alatti) fagyok a hidegebb, szélvédettebb északi tájakon lehetnek, de ezt még korán se vegyük biztosra.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...