Hoppá: Románia elképesztő szégyenbe hozta a Fidesz-kormányt

Orbán Viktor idegbe jön attól a paródiától, amit közzétettek róla.

Hoppá: Románia elképesztő szégyenbe hozta a Fidesz-kormányt. Az egykor lesajnált keleti szomszéd „a kanyarban előzi” Magyarországot.

A helyreállítási pénzek helyes felhasználásával gyorsítanának az euróbevezetési folyamaton Romániában. (Magyarország a helyreállítási pénzekről csak álmodhat, mert a korrupt Orbán-kormány miatt nem kapunk egy centet sem. Az euróról szintén csak álmodhatnak a magyar családok, mert abból nem tudnának annyit lopni Orbánék, így nem vezetik be.)

A román kormány 2026-ra szeretné bevezetni az eurót, jóval korábban, mint a jelenlegi céldátum szerinti 2029-es euróövezeti csatlakozás. A helyreállítási pénzek helyes felhasználásával gyorsítanának a folyamaton.

Románia elvileg csak 2029-ben csatlakozna az euróövezethet, de Adrian Câciu pénzügyminiszter már 2026-ra előrehozná a lépést. Mindebben szerinti az válhat döntővé, hogy sikerül-e teljes mértékben végrehajtani az uniós forrásokból fizetett nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi tervet, írja a Portfolio.

Az euróövezethez való csatlakozás terve 2029-et célozza. Ezt fenntartjuk, de én 2026-ot szeretnék. Ehhez mindannyiunknak erőfeszítéseket kell tennünk, hogy végigvigyük az uniós helyreállítási terv reformjait, és 100 százalékban teljesítsük a nemzeti helyreállítási tervet – mondta Câciu az Euractiv szerint.

Az Európai Bizottság által jóváhagyott román helyreállítási terv 107 beruházási intézkedést és 64 reformot tartalmaz. Ezeket a programokat 14,24 milliárd euró összegű támogatással és 14,94 milliárd euró összegű kölcsönnel támogatják. A brüsszeli pénzek 41 százaléka a zöld, 20,5 százaléka pedig a digitális átmenetet támogatja. Magyarország nemzeti helyreállítási tervét ugyan az Európai Bizottság elfogadta, de egyelőre nem utalnak az időközben már 6,3 milliárd euróra emelkedett magyar keretből, mivel a Bizottság a kormány lépéseire várnak az igazságügyi reformok végrehajtásánál, valamint további 17 jogállamisági intézkedés bevezetését is megkövetelik. Románia viszont már meg is kapta az első utalásokat.

„Ha alkalmazza ezt a Nemzeti Fellendülési és Ellenállóképességi Tervet, és gyorsabb lesz az európai alapok felhasználása, akkor úgy vélem, hogy 2026-ra Románia rendelkezne a valódi konvergencia elemeivel, de nominálisan is, hogy elkezdhessen belépni az euróövezet előszobájába” – mondta Câciu a valutauniós tervekről.

Az euróra áttérni kívánó uniós országoknak szigorú szabályoknak kell megfelelniük. A gazdaságukat fenntartható gazdasági konvergenciára kell átállítaniuk.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...