Dobrev Klára súlyos vádat fogalmazott meg a Fidesz-kormánnyal szemben

Egy éves az Árnyékkormány.

Dobrev Klára súlyos vádat fogalmazott meg a Fidesz-kormánnyal szemben. Szerinte Orbánék nem is kormányoznak, mert nincs szakpolitika, itt csak hatalompolitika van.

Európa lassan ébredt, de már felismeri, hogy az Orbán-kormány Európa-ellenes politikája az EU-t is veszélyezteti. Nem volt kormányzás az elmúlt 12 évben, társadalmi rombolás folyt, amely már Orbán hatalmát is veszélyezteti – ezért kell alternatívát mutatni, amit a DK és az árnyékkormány képvisel – mondta Dobrev Klára az RTL-nek adott interjújában.

Dobrev Klárát először Gyurcsány Ferenc öleléséről kérdezték. Dobrev szerint nem volt semmi a mozdulatban, baráti volt csupán.

„Mindenkinek azt kívánom, hogy egy olyan közösség része legyen a munkájában, aminek a tagjai erősen kiállnak egymásért”

– mondta.

Dobrev szerint DK nagyon is tanult a választásból, az árnyékkormány is ezt jelenti. Alternatívát kínál az országnak a kormányzásra. Az ellenzéken belüli ellentétekről azt mondta, koalíciós, akár veszekedősebb kormányra van szükség a Fidesz 12 éve után. 55 százalékkal elégedett lenne, nem hiszi, hogy a Fidesz által elfogadott kétharmados törvények gúzsba kötnék a kormányzást, megvan a módja annak, hogy azokat felülírják. Azt sem hiszi, hogy a párt elnöke, Gyurcsány a március 15-i beszédében az ellenzéknek üzent volna. Hozzátette:

„Hiába a legjobb szakértő valaki, mert ha nincs mögötte erős politikai bázis, akkor a fiókba kerülnek a tanulmányai.”

Szerinte örömteli, hogy egyre több politikus csatlakozik a DK-hoz, ez nem jelenti az együttműködés gyengítését.

A Fidesz valójában nem is kormányoz az árnyékminiszterelnök szerint: „Itt nincs szakpolitika, itt csak hatalompolitika van. Nem úgy ülnek le egy asztal köré, hogy azon gondolkodnak, hogy hogyan legyen jobb az egészségügy vagy az oktatás, hogyan lehet innovatívabb és zöldebb a magyar mezőgazdaság, hanem csak azt nézik, hogy a saját hatalmi játszmájukban mi az, amit megtehetnek, meddig mehetnek el.”

Karácsony Gergely főpolgármester következő választáson való támogatásáról még nem döntött a párt, de Dobrev Klára nem zárta ki a lehetőséget.

Attól komolyan tart, hogy az Orbán-kormány „a szakadékba, az Unióból kifelé vezet minket”, annak ellenére, hogy a magyar társadalom egyértelműen EU-párti. A racionalitás az Egyesült Királyságban is a brexit ellen szólt, mégis megtörtént. Éppen ezért nem lehet legyinteni a kormányközeli propagandára:

„Orbánék turbó fokozatra kapcsoltak, egy olyan goebbelsi propagandát erőszakolnak a magyar állampolgárokra, miszerint mindenért az Európai Unió felelős. Látható az elmozdulás, különösen azoknál a szavazóknál, akikhez csak a kormánypropaganda jut el.”


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...