Hitelt vettél fel? Rossz hírünk van: hiába fizetted le, újra adós leszel

A hitelesek jó hírt kaptak.
Kép forrása: ellenszel.hu

Bármilyen hitelt is veszünk fel, annak ára van. Ezt általában tudja a kölcsön felvevője, és vállalja a kamatokat, amikor aláírja a szerződést. A devizahitelek esetében nem volt ennyire egyszerű a helyzet, de ez most nem a cikkünk tárgyát képező téma, így hosszabban nem megyünk bele.

Amikor valaki kezesnek áll, ismeri a kockázatokat. Perkál, ha az adós nem fizet. Az adóstárs is ismeri a dörgést, ő ugyanúgy kötelezhető a törlesztők rendszeres kiegyenlítésére. Mi van akkor, ha nem vagyunk sem kezesek, sem adóstársak, mégis fizetnünk kell a hitelért? Elsőre képtelenségnek hangzik, de ma Magyarországon ez történik.

Dr. Marczingós László ügyvéd a közösségi oldalán osztotta meg az alábbi bejegyzést:

Hitelt vettél fel? Nem csak te fogsz fizetni.

Miről is van szó?

Az Orbán-kormány mindenkit adósnak tekint, aki adót fizet (akkor is, ha nem vett fel hitelt)

Már csak minden második banki adós fizeti saját maga a valós piaci kamatokat – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A magyarok körülbelül felénél vagy az adófizetők, vagy a bankok pénzéből pótolják ki a piaci kamatok és a támogatott vagy rendeletileg fixált kamatok közötti különbözetet. Ezzel együtt a törlesztőrészletek jelentős részét.

Ez azt jelenti, hogy a befizetett adókat a kormány visszaforgatja azokba a hitelekbe, amelyeknek egy részét átvállalja. A családbarát kormány úgy támogatja a családokat, hogy a potenciális szavazókat megcélzó kedvezményes hitelek árát másokkal fizetteti ki.

Így azok is hitelt törlesztenek, akik soha életükben nem vettek fel hitelt.

Az ügyleti kamat 2022 májusáig az így kalkulált referenciakamat 130 százaléka plusz 2 százalékpont volt, azóta a referenciakamat plusz 1 százalékpont. Ez azt jelenti, hogy

áprilistól például egy 10 millió forintos babaváró támogatásra nagyjából évente 1,21 millió forintot fizet ki az állam,

de a januárban felvett hitelekre 14,83 százalékos, vagyis évente csaknem 1,5 millió forintos kamattámogatás jár.

Egy tízmilliós tőketartozásnál havonta 100-120 ezer forint körüli összeg is lehet ez a különbség, főleg, ha az elmúlt hónapokban vették fel a támogatott hitelt, vagy ha éppen kamatstopban van a szerződésük – írja a 24.hu.

3000 milliárdnyi pénzt fizettünk ki eddig mások hiteleire

A háztartásoknak 2022 végén mintegy 9900 milliárd forintnyi volt a hitelállományuk, ebből csaknem 3000 milliárd forintnyi valamilyen módon az adófizetők pénzéből támogatott kamatozású kölcsön volt.

A jegybank a Bank360.hu kérdésére válaszolva közölte: ekkor a lakossági hitelek nagyjából 20 százalékát tette ki már a babaváró hitel, amelynek az állománya az év végére elérte az 1931 milliárd forintot. Emellett a kamattámogatott lakáshitelek együttes összege mintegy 860 milliárd forintot tett ki. Ebben benne vannak a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) mellé felvett hitelek, az otthonfelújítási kölcsön és az egyéb támogatott hitelek is.

Így tehát Magyarországon eljutottunk oda, hogy mindenki adóstárs lett. Olyan adósoké, akik köszönetképp majd leszavaznak a Fideszre. A szomszédjuk, a gyermekük, az édesanyjuk pedig kifizeti nekik az elengedett kamatot. A Fidesz-KDNP ebben csak közvetítő szerepet vállalt, más szóval a tolvaj szerepét, aki magát Mikulásnak állította be.

loading...