Ha Magyarországra jön Putyin, le kellene tartóztatni

Orbán Viktor és Putyin találkozni fognak.
MTI-fotó

Ha Magyarországra jön Putyin, le kellene tartóztatni.

Nemzetközi elfogatóparancsot adott ki pénteken a Sky News beszámolója szerint a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. A bíróság Putyint az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök miatt tartóztattatná le.

Putyin mellett az ICC az orosz elnök gyermekjogi biztosa, Marija Alekszejevna Lvova-Belova ellen is elfogatóparancsot adott ki az ukrán gyermekek elhurcolása miatt

– írja a Guardian.

A letartóztatási kötelezettség az ICC-tagállamokat kötelezi, így Putyin elhagyhatja ugyan Oroszországot, de ha olyan országba megy, ami tagja az ICC-nek, a letartóztatás réme fenyegeti. Ezt mondta a Mandinernek Varga Réka nemzetközi jogász, a Nemzetközi Közszolgálati Egyetem dékánja.

Az Egyesült Államok nem ICC-tag, tehát ott biztonságban lenne Putyin. Az USA-ban más jogalap miatt akár letartóztathatnák, de az ICC által kiadott elfogatóparancs rájuk nézve nem érvényes.

Magyarország viszont tagja az ICC-nek, vagyis, ha ide jönne Putyin, akkor le kellene őt tartóztatni.

Varga Réka szerint a letartóztatást mégsem tudná az ország foganatosítani. Magyarország jogrendszere olyan, hogy minden nemzetközi szerződést ki kell hirdetni a Magyar Közlönyben, csak így érvényesíthető. Mint a dékán rámutatott, ez a kihirdetés nem történt meg Magyarországon. Vagyis az a „faramuci helyzet állt elő, hogy Magyarország a kihirdetés elmaradása miatt nem tudná letartóztatni Putyint, de a nemzetközi jog megkövetelheti”.

Vagyis a nemzetközi jog nem törődik azzal, hogy mi kihirdettük-e vagy sem.

A háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) pénteken elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. Joe Biden erre reagálva kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin „egyértelműen háborús bűnöket követett el”, ezért az ICC döntése az elfogatóparancs kiadásáról jogos.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...