Kamerába mondták a romák, hogy mivel csapták be őket Orbánék

Poloskás ágyat a Karmelitába: a képen Orbán Viktor kalapban.

A legtöbb ember fejében az a kép él, hogy Orbán Viktor és a Fidesz tarol a kisebbségek körében. Mindenki azt gondolja, hogy a roma társadalom minden tagja a Fideszt élteti. Most kiderült, hogy nagyon nem így van. Kamerába mondták véleményüket magyarországi romák Orbán Viktorról.

@guzminho

Báttya igazat szólt! #rablo #bunozo #orsosviktor #fyp #foryouba #nekedbe #fidesz

♬ Viktorrablo viktorbunozo – guzminho

A 444 azt kérdezte az emberektől, hogy

szerintük jó-e Magyarországon élni Orbán kormányzása alatt?

A nyilatkozó romák egyike azt mondta: „jó mer’ ő is roma, mink is romák vagyunk, oszt akkó’ egyezik a vérünk meg a gondolatunk is… meg a véleményünk is.” Arra a kérdésre, hogy honnan veszik, hogy Orbán Viktor roma, a férfi azt felelte:

„Hát mer’ Orsós, Orsós Viktornak hívják egyébként.”

Arra a felvetésre, hogy ez csak egy legenda, a férfi legyintett: „Aszongya? Hát akkor legyen úgy, ahogy maga gondolja.” Jól látható, hogy a választási kampányok során a Fidesz emberei elhintették a szegény körülmények között élő romák között, hogy Orbán Viktor Orsósként született, tehát a sorsukat a vállán cipeli. Ezek az emberek bíznak is ebben, ahogy az a videóból is kiderül. (Már amelyikük, mert azért sokak átlátnak már a szitán.)

Egy másik roma férfi arról beszélt, hogy Orbán egy tolvaj, és azért szavaznak rá ilyen sokan, mert jól tud hazudni.

„Mé volna legenda? Hát egy rabló! Hát egy bűnöző!”

– vágta rá. A riporter közbekérdezett: Orbán Viktor (a bűnöző)?

Hát nem? Hát persze? Hát mi volna? Hát kicsoda OrbánViktor? Egy senki, ugyanúgy mind én

– mondta a férfi. Arra a felvetésre, hogy a többség mégis Orbánra szavaz, egyszerű választ adott az interjúalany:

Ja, sajnos, sajnos vannak még, akik rá szavaznak. A roma férfi szerint az Orbán Viktor titka, hogy nagyon jól tud hazudni.

Korábban az Ellenszél is foglalkozott az „Orsós Viktor” pletykával

Az Orbán Viktorral kapcsolatos cikkeink alatti kommentárok között szinte kivétel nélkül minden alkalommal akad olyan, ahol “Orsós” Viktornak hívják a miniszterelnököt. Ez a legenda nagyon régre nyúlik vissza, ezért utánajártunk, hogy honnan ered, és hogy valóban igaz-e.

Évekkel ezelőtt az ujasz.hu (mára már nem létező weboldal) utánajárt, s megtalálta Orbán nagyapjának szomszédját, aki gyerekkorában is ismerte már a mai miniszterelnököt és a nagyszüleit. Ő, T. már két faluval odébb lakik, de emlékszik mindenre, mintha ma lett volna. – Az biztos, mondta az ujasz.hu-nak, hogy az a pletyka nem igaz. “Nem cigányok és tudtommal a felmenői között sincs cigányember. Én az öregapjuk mellett laktam, amellett, aki az állatorvos mellett dolgozott.”

Annyi bizonyos, hogy Orbán Viktor valójában nem Orbán Viktor, hanem Orbán Viktor Mihály. Havasi Bertalan megerősítette, hogy “a miniszterelnök a nagyapja után kapta a második keresztnevét, amit nem használ.”

Orsós vagy Orbán?

Egy blogon, a stefania.blog.hu-n találtunk rá az alábbi szövegrészletre:

“Kövérékkel ellentétben – nem volt munkásmozgalmi kapcsolata (Kövér nagyapja az 1930-as évektől a szociáldemokrata párt tagja volt).

Orbán Viktor apai nagyapja ekkor magyarosította nevét Orsós-Oppenheimről Orbánra. 

A kis Viktor őszinte és mély vonzalom fűzte a nagyapjához. Több interjúban is eldicsekedett vele, hogy a papa megjárta a Don-kanyar dermesztő poklát, s olyannyira vitézül harcolt, hogy komolyabb sebesülés és fogságba esés nélkül tért haza a frontról. A tény ezzel szemben az, hogy a nagypapa nagyon gyáva ember volt, mindentől és mindenkitől rettegett, egy alapelve volt csupán: életben maradni, bármi áron.”

Mivel azonban sem Orbán Viktor életrajzában, sem másutt nem található arra utaló jel, hogy a kormányfő nagyapja nevet változtatott volna, úgy tűnik, hogy ez nem több, mint egy utcai legenda. Főleg azért is valószínű ez a verzió, mert számos fórumon találhatunk különféle történeteket arról, hogy nem is Orsósnak hívták, hanem Orgovánnak.

Ha mindenképp szeretnénk hinni a pletykáknak, akkor is nehéz dolgunk lenne. Az Orsós, az Orsós-Oppenheim és az Orgován közül kellene választanunk magunknak. Minden bizonnyal az Orsós név azért lett elterjedtebb, mert sokak próbálják ezzel alátámasztani a vélelmet, miszerint Orbán Viktor cigány származású, és mindezt letagadta a névváltoztatással. Az viszont még ezekben a körökben sem egyértelmű, hogy ha névváltoztatás történt, akkor azt a kormányfő tette-e meg, vagy a nagyapa, és ha bármelyikük esetében ez igaz lenne, akkor miről, mire.

loading...