Igaz vagy hamis? Teszteld, hogy mindent tudsz-e a hőszivattyúkról!

Ember legyen a talpán, aki a böngészés közben talált információk között eligazodik a hőszivattyúkkal kapcsolatban. Abban legalább nagyjából az összes iromány egy nézeten van, hogy leginkább ez a rendszer felel meg a 21. századi társadalom számára. Környezetbarát, a működtetése gazdaságos, és a felhasználók számára biztonságos. Összeszedtünk néhány megtévesztő információt, ellenőrizd, hogy te tudnád-e a helyes választ!

 

Hangos a működése

 

Minden fűtési rendszernek van valamilyen hangja működés közben. A rossz tapasztalatokat olvasva kijelenthetnénk, hogy ez az állítás igaz. Viszont ez nem állná meg a helyét az összes rendszerrel kapcsolatban. Általában a levegő-víz típusú hőszivattyú működéséről érkeznek ilyen visszajelzésnek. Mi állhat a probléma hátterében? 

 

  1. Nem megfelelő rendszer választása és kiépítése: a méretben és teljesítményben is kisebb berendezések kevesebb ventilátorral igyekeznek megfelelni az elvárásoknak. Emiatt a ventilátor gyorsabban forog, ami nagyobb zajszinttel jár. 

 

  1. Rossz elhelyezés: a rendszer kiépítésének megtervezésekor figyelembe kell venni a környezeti adottságokat is. Ilyen például, hogy ne állítsuk a kültéri egységet az uralkodó széliránnyal szembe! Figyelembe kell venni a lakóhelyiségek elhelyezkedését és a szomszédokra is tekintettel kell lenni! Erre számos zajvédő fal vagy panel kínál esztétikus megoldást.

 

Ha a fenti két pontot komolyan veszi a szakember a tervezéskor, akkor a hőszivattyú nem hangosabb, mint bármelyik másik fűtési rendszer.

 

40-60%-kal olcsóbb a működtetése, mint a gázkazáné

 

Ez így önmagában inkorrekt kijelentés. A gázkazán csak fűtésre alkalmas, míg a hőszivattyú fűtésen kívül hűtésre, szellőzésre, meleg víz előállítására is használható. Akkor lehetne reálisabb képet alkotni, ha a gázkazán és egy légkondi fogyasztását vetnénk össze bármilyen hőszivattyúval. 

 

Amennyiben csak az üzemeltetési költséget vesszük figyelembe és a kiépítést nem, akkor a megállapítás igaz. Különösen annak fényében, hogy a megújuló energiaforrások használatát az áramszolgáltatók kedvezményes geo vagy H tarifával honorálják.

 

Csak új építésű ingatlanhoz ajánlott

 

Tény, hogy egy épülő ház esetében sokkal egyszerűbb megtervezni és kivitelezni a hőszivattyú telepítéséhez szükséges feltételeket. De ez nem jelenti azt, hogy egy elavult és nem jól működő rendszert ne lehetne vele kiváltani. Ilyenformán ez az állítás hamis.

 

Az más kérdés, hogy az ingatlan alkalmas-e a hőszivattyús rendszer befogadására. Még ha a legkisebb szerelési munkálattal járó levegő típust is választod, akkor is lényeges a hőleadók kérdése. Ha korábban olyan modern radiátorokkal volt a fűtésrendszer összeköttetésben, amik alacsony (max. 50℃) hőmérsékleten üzemeltek, akkor gond nélkül áttérhetsz hőszivattyúra. A hagyományos radiátorok esetében átalakítás vagy csere szükséges. Kérd a Komfort Plus segítségét a megfelelő hőszivattyús rendszer kiválasztásához!loading...