Az EU totálisan szégyenbe hozta Orbán Viktort a saját tervében

Orbán elesik a székével: a képen Ursula Von Der Leyen és Orbán Viktor.

A saját tervében hozta totálisan szégyenbe Orbán Viktort az Európai Unió. Ilyen szintű alkalmatlanságnál jobb lenne csendben lemondani.

Az EU-nak már februárban sikerült elérni a célt, amit Orbán Viktor az év végére tűzött ki kormánya elé:

9,9 százalékosra csökkent az Európai Unió inflációja februárban – tette közzé az Eurostat. Vagyis az EU-ban már lement az infláció egy számjegyűre

– írja a hvg.hu.

A magyarok csak irigykedve tekintgetnek Nyugatra. A magyar drágulás ugyanis egészen extrém más európai országokéhoz képest, november, december és január után ezúttal is EU-rekorder, ráadásul toronymagasan:

Magyarországon azért így is irigykedve figyelhetjük, ahogy sok más ország már azzal a problémával szembesül, hogyan csinálnak az épp 10 százalék alatti inflációjukból még kisebbet. A magyar drágulás egészen extrém más európai országokéhoz képest, november, december és január után ezúttal is EU-rekorder, ráadásul toronymagasan.

A magyar infláció az Eurostat adatai szerint a januári 26,2 százalékosról 25,8 százalékra csökkent. A KSH egy kicsit más módszertan szerint számol, náluk 25,7-ről 25,4-re ment le. Az EU második legnagyobbja a lett infláció, 20,1 százalékkal, majd a cseh 18,4 százalékos adat a harmadik.

Az EU 16 tagállama mostanra már elérte az egy számjegyű inflációt, a legalacsonyabbakat Luxemburgban (4,8), Belgiumban (5,4), és Spanyolországban (6,5) mérték.

Azok közül, ahol még 10 százalék fölötti a drágulás, januárról februárra a lengyel és a szlovák infláció nőtt, de jól látszik a visegrádi államok összehasonlításában, hogy Magyarország még így is egy egészen külön kategóriát képvisel.

Ha a nyugati országok számai mellé tesszük oda a magyar adatokat, jól látszik, mi igaz abból az állításból, hogy Európa tüdőn lőtte volna magát a szankciókkal.

Az EU egyik legnagyobb problémája az élelmiszerek drágulása. Ezt senki nem ússza meg – még a legszerencsésebb Cipruson is 9,1 százalékkal drágábbak az ételek, mint tavaly ilyenkor voltak, mindenhol máshol két számjegyű az áremelkedés, átlagosan pedig majdnem 20. A magyar adat így is elképesztően magas bárki máséhoz képest:

a magyar élelmiszerinfláció brutálisan magas, majdan 50 százalékos volt februárban.

Energiainfláció tekintetében Magyarország a negyedik helyen áll, de itt is szégyenben maradtunk a Fidesz-kormány miatt:

a hatósági energiaáras Málta mellett öt olyan ország is van, ahol már nem egyszerűen lelassult az energiadrágulás, hanem olcsóbb is ez a termékkör, mint amilyen egy éve volt.

Olcsóbb lett az energia Hollandiában (-3%), Luxemburgban (-5%), Görögországban (-10,3%), Spanyolországban (-17,2%) és Belgiumban (-19,7%).


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...