SOS: nem ég a ház, annál rosszabb, nincs mivel oltani a tüzet

Az M1-es autópályán történt baleset után tettek közzé bejegyzést a tűzoltók. Érdemes elolvasni, posztjukat változtatás nélkül közöljük:

„Egy hosszú nap margójára…

A tegnapi nap igen nehéz és egyben emlékezetes nap lett a tűzoltóság életében. Sajnos egy, a hazánkban eddig ismeretlen és egyedülálló komplexitású káreset felszámolásánál kellett helyet állnunk.

Mint a legtöbb híradásban megjelent, 2023.03.11 kora délutáni órákban, a Bicskei Önkormányzati és Önkéntes Tűzoltóság működési területéhez tartozó M1 autópálya szakaszon, a kialakult homok át fúvás miatt több gépjármű ütközött.

A riasztástól számított 4 perccel a tűzoltóság két gépjárműfecskendője (köztük a 2021 évben átvett, az ország egyik legmodernebb gépjárműfecskendője), mintegy 12 fő tűzoltóval elindult a kárhelyre, ahova 18 perccel a riasztás után megérkeztek az elsődleges beavatkozó bicskei egységek.

A káreset súlyosságát látva, az egységek kiérkezése előtt, további bicskei egységek riasztásáról intézkedtünk, amelyek az első riasztás után 25 perccel egy vízszállító és a pályaszer megérkezett a kárhelyszínre további 11 fővel, majd később további egy bicskei vízszállító gépjármű érkezett a helyszínre 1 fővel. A kárhelyszínen 22 bicskei tűzoltó avatkozott be.

A bicskei egységek, két oldalról kezdték meg a beavatkozást, kezdetben a szolgálatparancsnok irányításával, majd a tűzoltóparancsnok irányításával. Mintegy 5 oltósugár használatával és a két oldalról történő beavatkozással, elsődleges feladatként sikerült megakadályoznunk a tűz tovább terjedését, további gépjárművek károsodását valamint a kifolyt üzemanyag meggyulladását.

Az időközben kiérkező hivatásos tűzoltóság, majd a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Műveletirányító szolgálatának a irányításával folyt ezután a beavatkozás.

A tűz 2 tehergépjárművet, 1 kisteherautót és 20 személygépjárművet érintett. A káreset következtében 39 fő sérült, 2 életveszélyes, 12 súlyos és 25 személy könnyű sérülést szenvedett. Sajnos a roncsok eltávolítása során egy elhunyt személyt is találtak az egységek.

A kárhelyszínre riasztásra került a tűzoltóság 22 fő szállítására alkalmas busza is, amely melegedőként szolgált a balesetbe résztvevő személyeknek valamint a személyszállításban is tevékenyen részt vett.

A beavatkozás idejére a tűzoltóság tartalék szere, a beavatkozáshoz szükséges létszámmal, Bicske város és a működési terület védelmére készenlétben állt arra az esetre, ha további káresemény történne. Mint ahogy egy esetben szükség is volt a tartalék szer riasztására ez idő alatt.

Az autópályán történt káresemény ideje alatt a tűzoltó laktanyában sem állt meg az élet. A laktanya szolgálatot ellátó állomány, az ifjúsági tűzoltókkal és a 40 órás tanfolyamon résztvevő Máltai Szeretetszolgálatos kollégákkal kiegészülve szendvicseket, teát, kávét, üdítőt és ásványvizet készített elő a beavatkozó állomány részére. Az elkészült ellátmányt két körben szállítottuk ki a káreset helyszínére, a beavatkozásban résztvevő tűzoltók, mentőszolgálati dolgozók és rendőrök ellátására.

Az elsőként kiérkező tűzoltó egység (ami természetesen bicskei volt) a teljes mentési feladat lezárása után utolsóként hagyta el a kárhelyszínt, éjszaka fél kettő után érkezett vissza az állomáshelyére, ez mintegy 11 órás beavatkozást jelentett!

A beavatkozás után a mai nap is tartogatott feladatokat az állományunk számára. A beavatkozásban részt vevő gépjárművek, technikai eszközök és védőfelszerelések tisztítását és karbantartását végeztük a mai napon. Nagy mennyiségű port és egyéb szennyeződéseket kellett eltávolítanunk. Ezt a mai napon az önkéntes és a szolgálatot ellátó állományunk végezte el.

A beavatkozás során hasznos tapasztalatokra tettünk szert, elsősorban a hasonló tömeges és komplex káreset felszámolásával kapcsolatban. A megszerzett tapasztalatokat a képzési – továbbképzési rendszerünkbe és a műszaki fejlesztési terveinkbe beépítjük.

A beavatkozás során megtapasztaltuk, hogy…

– Szükséges egy akkumulátoros kombinált feszítő – vágó eszköz beszerzése (a jelenlegi kölcsön eszköz helyett) a hozzá kapcsolódó, kompatibilis akkumulátoros kézi szerszámokkal (szablyafűrész, gyorsdaraboló) egyetemben

– Könnyebb és szabadabb mozgást biztosító és a láthatóságot növelő tűzoltó védőruhák beszerzése, a meglévő 10-15 éves védőruhák cseréje

– Könnyebb és jobb súlyelosztással rendelkező, jól láthatósági tűzoltó védősisakok beszerzése

– Vízszállító gépjármű málházatának és a Pálya szerrel történő együtt használhatóság fejlesztése

– Hordozható és könnyen telepíthető világító eszközök beszerzése

– Hasznos lenne az autópályán történő beavatkozásokkal kapcsolatos ismeretanyag összegyűjtésére és szakmai napok keretén belül, további tűzoltóságokkal és beavatkozó szervezetekkel történő megosztására

A tűzoltóság a fenti fejlesztésekhez keres támogatókat.

Támogatással kapcsolatos információk:

https://www.bicskeituzoltosag.hu/kat/kapcsolat/

Sajnos a poszthoz fűzött hozzászólások közül sok személyeskedő és politikai tartalmú hozzászólás született. Ezért a hozzászólási lehetőséget lezártuk.

Köszönjük mindenkinek a köszönetnyilvánítást és bíztató hozzászólásokat.”


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...