Jelentős változás jöhet hamarosan a jogosítványoknál

Jelentős változás jön hamarosan a jogosítványoknál

Jelentős változás jöhet hamarosan a jogosítványoknál. Jelentősen szigorítanák a gépjárművezetésre vonatkozó szabályokat.

Az Európai Unió (EU) országaiban a 70 év feletti járművezetőknek hamarosan bizonyítaniuk kell a vezetésre való alkalmasságukat.

Egy brüsszeli tervezet szerint jelentősen szigorítanák a gépjárművezetésre vonatkozó szabályokat az Európai Unióban.

A jövőben minden 70 év feletti idős embernek bizonyítania kell, hogy még mindig alkalmas a vezetésre, ráadásul ötévente

– írja a Bild.

Ezzel az intézkedéssel az Európai Uniónak az a célja, hogy 2050-re ne legyen több halálos közúti baleset. 2022-ben az EU-ban 20 600 ember vesztette életét a közúti közlekedésben, ezt a számot 2030-ig a felére szeretnék csökkenteni.

Az, hogy hogyan fogják ellenőrizni a vezetési képességeket, még nincs meghatározva. A terv szerint tagállami hatáskörben fog maradni, hogy a vezetői engedély 5 évre szóló megújításakor a járművezetőknek szükséges-e ismét vizsgát tenniük, vagy elegendő az orvosi egészségügyi vizsgálat.

Az EU a vezetési vizsgák reformját és egységesítését is tervezi 27 tagállamában. Így csökkentenék az évi húszezer halálos közúti balesetet, amelynek 40 százaléka a 30 év alatti sofőrök halálát okozza.

Több jelentős változás

Az új javaslatok szerint a jogosítványhoz szükséges vizsgaköteles korhatár 17 év lenne, és az új vezetői engedélyek birtokosainak kétéves próbaidőszakot kellene teljesíteniük, amely alatt nem vezethetnének egyedül, és teljes mértékben tilos lenne vezetés közben alkoholt fogyasztaniuk.

Az új uniós javaslatok arra is felhatalmaznák az országokat, hogy egy-egy uniós tagállamból kiindulva az egész blokkban érvényt szerezzenek a vezetési tilalmaknak. Tehát ha egy embert eltiltanak az egyik országban, akkor a másikban se vezethessen.

A Német Autóklub, az ADAC korábbi értesülése szerint az EU azon dolgozik, hogy lehetővé tegye, hogy a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők ne csak 3,5 tonnás, hanem ennél nagyobb, maximum 4,25 tonnás össztömegű gépjárműveket is vezethessenek. Amennyiben minden a terv szerint megy, az irányelvet minden EU-tagállam könnyedén át tudja majd ültetni a saját nemzeti szabályozásába.

Az Európai Bizottság azt is tervezi, hogy megteremti a lehetőséget a digitális jogosítvány bevezetésére. A cél az, hogy egy olyan hivatalos dokumentummá alakuljon át, ami a jövőben akár egy alkalmazásban is tárolható. Közúti ellenőrzés esetén pedig mindössze egy QR-kóddal lehetne leolvasni a legfontosabb információkat.

Mindezzel kiválthatóvá válna a hagyományos műanyag alapú kártya.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...