Gyurcsány Ferenc március 15-én: Le ezzel a kormánnyal!

Gyurcsány Ferenc az Egyetem téren mondott beszédet március 15-én. A DK elnöke szerint Orbánék azt mondják, hogy az állam szabad, a polgár nem.

Mi meg azt, hogy hát akkor ti menjetek a pokolba! 

– jelentette ki.

A DK elnöke szerint arra könnyebb válaszolni, hogy mi nem a nemzeti ünnep:

Nem felcicomázott történelemóra, szerencsétlen hivatásosok üres beszéde, akik fonnyadt koszotrút tartanak a kezükben, ezek legfeljebb az ünnep csúf, hamis díszletei.

Gyurcsány szerint az ünnep két kérdés, és az arra adott őszinte válaszok. Az első egyszerűbb. Történelmi emlékezetünk szerint 48 a nemzeti függetlenségért való küzdelem, a hazafiság, a hősiesség ünnepe, ami ma is fontos számunkra. Becsüljük a 48-asokat.

A második kérdés nehezebb, az igazi dilemma: mit csinálsz az ünnep eszméért, céljáért, csak beszélsz vagy cselekszel-e? Elérted az ünnepben foglaltak célját, küzdesz érte most, vigyázol rá?

Az ünnep szerint önmagunk szembesítése azzal: azt tesszük-e, amit amiért az ünnepeltek küzdöttek. Azok ünnepelhetnek teljes szívvel, akiknek a válaszuk erre igen.

Ezzel szemben a magyar kormány és a mögöttük lévők a szabad magyar gondolat és élet elfojtói Gyurcsány Ferenc szerint. Kijelentette: legyen büszke minden jelenlévő, mert szabad akar lenni. A szabadságért meg kell küzdeni, az odaadott szabadság mindig visszavehető, az viszont, amiért megküzdenek, továbbörökíthető. „Merjetek büszkének lenni, megküzdeni!” – mondta.

Ha a kormányt tisztességtelennek, hazafiatlannak látjuk, nem tárgyalunk, küzdünk!

– mondta. A talpnyalóknak és a kollaboránsoknak azt üzente:

aki a zsarnoknál kegyet keres, az végül szolgaságot talál.

A DK elnöke tudja, hogy a küzdelem sokszor iszonyatosan reménytelennek tűnik, sokszor veszik el a remény, és nem látszik, hogy célhoz lehet-e érni, de a küzdelem legfőbb jutalma valójában az önbecsülés megszerzése és megtartása. A küzdelem lényege, értelme nem feltétlenül a győzelem, hanem az a fajta meggyőződés, hogy egy jó ügyért, a hazáért, az önbecsülésünkért teszünk.

„Merjetek áldozni a közösért, a hazáért!” Ebből fakad a győzelem, és győzni fogunk, mert nem veszhet a haza

– vélekedik

A hazafiak közös hazát kívánnak, az állítólagos nemzetiek csak magunknak, a hazafiak befogadnak, a nemzetiek kizárnak. A hazafiak szabadságpártiak, a nemzetiek elnyomáspártiak.

A DK szerint az ország polgárainak együtt kell maradniuk, mert nem jó és rossz magyar van, hanem emberek a maguk gyötrelmeivel és örömeivel. Az a jó kormány, amely őket közelebb hozza. Az árnyékkormánytól azt várják, hogy egy ilyen programot alkosson meg.

Gyurcsány szerint abszurd vitába keverte magát az Orbán-kormány, amikor öltönyös emberek arról beszéltek, nem értik, mi az, hogy jogállam. A DK elnöke megpróbál segíteni tanult, de tisztességtelen kollégáinak. Szerinte arról szól: az emberek mondják meg az államnak, hogy mit csináljon. „Mi alkotjuk az államot, mi szabályozzuk, mi kérjük számon, miközben mi szabadok vagyunk? Vagy fordítva? Ő mondja meg azt is, hogy mi a paprikás krumpli jó receptje?”

Ők azt mondják, hogy az állam szabad, a polgár nem. Mi meg azt, hogy hát akkor ti menjetek a pokolba! 

– jelentette ki.

„A magyar kormány elesett a brüsszeli bankszámlák előtt”

– jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc szerint „hunyászkodásban van a dölyfös úr”.

Úgy látja, hogy a kormány nem fog tudni megállapodni Brüsszellel, vagy ha mégis, nem tudják majd teljesíteni az ígéreteket, mert az a rendszerük bukását jelentené, ezért idén nem lesz pénz. A közös pénzünket meg már ellopták. A rendszerrel, a kormánnyal van a baj szerinte, Dobrev Klára kormánya azonban megoldaná a problémákat.

Gyurcsány szerint a Fidesz-kormány skizofrén, mert menne az EU-ból, de fontosak neki az onnan érkező milliárdok.

„Le ezzel a kormánnyal”

– jelentette ki.

Az ember szabad, és vigyázni kell erre a szabadságra. Az erős sehol nem élhet vissza a hatalmával, a gyengét segíteni kell, mert a gyenge is ember. Az állam békén hagyja az embert, vigyáz a magánélet szentségére, hogy szerethessen, élhessen, ahogy akar.

Barátokat keresünk a világban, elsősorban Európában és az atlanti térségben, Istenre hivatkozva sem leszünk az ördög zsoldosai

– mondta.

Beszéde végén Gyurcsány Ferenc hitet kívánt a demokratáknak, hogy legyen erejük megvédeni a demokratikus értékeket.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...